Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 13:53

  Σε πλάγια γραμμή το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μοιρασμένα είναι τα πρόσημα αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκανε προσπάθεια να προσεγγίσει τις 930 μονάδες, οι πωλητές έβαλαν γρήγορα φρένο στις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 925,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.240,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,35% στις 639,71 μονάδες.

  Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα οι τελευταίες φετινές συνεδριάσεις του ΧΑ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο window dressing των χαρτοφυλακίων, τους υποτονικούς όγκους συναλλαγών, τη διατήρηση του φετινού θετικού προσήμου σε Γενικό, FTSE και Τραπεζικό δείκτη, την μερική "απεξάρτηση" και υπεραπόδοση της λεωφόρου Αθηνών έναντι των δυτικών κεφαλαιαγορών και την σταδιακή "στροφή" του ενδιαφέροντος προς τους τίτλους που θα εκπληρώσουν (ή μη) τις προσδοκίες για εταιρικές εξελίξεις στην αφετηρία του 2023.

  Αυτό αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, εκτιμώντας ότι σταδιακά και "επιστρέφοντας στα θρανία", το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ρίσκο του ΧΑ θα εκτιμηθεί με βάση το εκλογικό/πολιτικό ρίσκο, την άμεσα συνδεόμενη προσπάθεια επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το momentum των -εσχάτως- δυνατών εταιρικών θεμελιωδών και, σε διεθνές επίπεδο, το ενεργειακό και επιτοκιακό κόστος με το οποίο παραγωγοί και καταναλωτές θα βρεθούν εκ νέου "ενώπιος ενωπίω" μέσα στο νέο έτος.

  Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο μέτωπο των αξιολογήσεων, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών δεν αναμένεται κάποια αλλαγή από τους οίκους, με τις πιο σημαντικές ημερομηνίες να έρχονται από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του 2023. Ο οίκος Fitch έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, εάν η DBRS (10 Μαρτίου) και η Moody’s (17 Μαρτίου) δεν έχουν κάποια εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο μέχρι τότε. Οι επόμενες αξιολογήσεις της χώρας, οι οποίες θα αποκτήσουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τοποθετούνται χρονικά μέσα στον Σεπτέμβριο του 2023.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Πειραιώς κρατούν τα ηνία της ανόδου, ενώ θετικά κινούνται και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΔΕΗ, Εθνική, Quest, Jumbo, Titan, Eurobank, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola "βαραίνει" την αγορά με το -1,02% που καταγράφει, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η Autohellas.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ