Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 17:37

  Έβαλε και πάλι όρια στους πωλητές το Χρηματιστήριο

  Έβαλε και πάλι όρια στους πωλητές το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με "νύχια και με δόντια" κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 900-905 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να αντισταθμίσει τη συνέχιση της τραπεζικής πτώσης με την άνοδο αρκετών δεικτοβαρών τίτλων από όλο το φάσμα των κλάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 904,09 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 908,62 μονάδων (+0,59%) και 901,50 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,86 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,71 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.191,15 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.370,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,28% στις 615,95 μονάδες.

  Στο μεταίχμιο των 900 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης για πέμπτη συναπτή εβδομάδα και ενώ φαίνεται να απουσιάζει ο καταλύτης που θα καθοδηγήσει την αγορά προς τα προηγούμενα κρίσιμα υψηλά των 925, 950 και 975 μονάδων, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΚΕΠΕΥ (Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών). Από την άλλη, βεβαίως, και μετά τους "φιλικούς" Οκτώβρη και Νοέμβρη, δεν αποτυπώνεται στο ευρύτερο "ταμπλό" της Λεωφόρου Αθηνών αύξηση συναλλαγών τέτοια που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εσπευσμένο "κύμα" κατοχύρωσης κερδών.

  Σε κάθε περίπτωση, η αγορά πρέπει να κρατήσει τη ζώνη των 900-905 μονάδων, προκειμένου να διατηρήσει το σενάριο της αντίδρασης, ή έστω να κρατηθεί σε μια πλάγια κίνηση μέχρι να δούμε νέα δεδομένα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Εκτός από τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα από τις κεντρικές τράπεζες, το πιο σημαντικό ημερομηνιακό σημείο είναι η 16η Δεκεμβρίου που έχουμε και τη μεγάλη λήξη των παραγώγων. Ιδανικά η αγορά θα χρειαστεί μία αν μη τι άλλο επαναπροσέγγιση της σημαντικής ζώνης των 930 μονάδων, θυμίζοντας ότι έχουμε και ένα πτωτικό χάσμα από τον Απρίλιο, στη ζώνη των 932-937 μονάδων.

  Εκτός των παραπάνω, η αγορά έχει να διαχειριστεί και τα εσωτερικά μέτωπα, με πρώτο και κύριο αυτό που έχει ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, με την πρώτη να ζητά από τον κλάδο μεγαλύτερη προστασία ευάλωτων δανειοληπτών, αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων, μειώσεις προμηθειών και ρύθμιση οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η αγορά αντέδρασε σπασμωδικά στην κυβερνητική ρητορική των προηγούμενων ημερών, ωστόσο οι ανησυχίες δείχνουν να κάμπτονται, αν και η προεκλογική περίοδος παραμένει εστία ανησυχίας.

  Σε διεθνές επίπεδο, όπως προσθέτει και ο κ. Στεριώτης, υπάρχει η  πεποίθηση ότι στο διεθνές "σκηνικό" των μετοχικών αποτιμήσεων και για το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουν να αξιολογούνται οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις περί "ομαλής ή μη προσγείωσης" της παγκόσμιας οικονομίας, πόσω μάλλον μετά τις φετινές αυξήσεις πληθωρισμού και επιτοκίων, αλλά και της γενικότερα καλύτερης του αναμενομένου λογιστικής κερδοφορίας επιλεγμένων εισηγμένων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Motor Oil και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, η Alpha Bank έχασε 2,70%, με τις Eurobank, Coca Cola, Σαράντη, Λάμδα, Βιοχάλκο, Aegean και Quest να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, με τις Εθνική, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ