Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 17:42

  Νέες προσδοκίες για το 2022 φέρνει στο Χρηματιστήριο το δίμηνο ανόδου

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το δεύτερο συνεχόμενο θετικό μήνα κατέγραψε το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μάλιστα το Νοέμβριο πάνω από τις 900 μονάδες και με πολλές προσδοκίες για τον τελευταίο μήνα του έτους σε ένα δύσκολο 2022 για πολλές αγορές του πλανήτη. 

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 912,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,46 μονάδων (+0,72%) και 908,13 μονάδων (-0,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 284,18 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 67,31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  6,34 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,17%  στις 2.222,59 μονάδες, ενώ στο -0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.377,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 653,15 μονάδες.

  Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 4,35% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,78%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 8,08% στο μήνα.

  Μετά το +10,2% του Οκτωβρίου, ήρθε το +4,3% του Νοεμβρίου, για να επιβεβαιώσει το ΧΑ ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και σε κάθε περίπτωση σε τροχιά να κλείσει το έτος καλύτερα από τις επιδόσεις των ξένων αγορών (εκτός απροόπτου). Βέβαια, τα τρέχοντα επίπεδα των 908 μονάδων δεν απέχουν πολύ από τις 893 μονάδες στις οποίες άρχισε το 2022, αλλά αν αναλογιστεί κανείς τους "μαύρους κύκνους" που εμφανίστηκαν φέτος, η επίδοση του ΧΑ μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί.

  Βέβαια, αν εξαιρέσει κανείς τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία σαφώς είχε το συναλλακτικό στίγμα τόσο του rebalancing των δεικτών του MSCI όσο και του κλεισίματος των ετήσιων θέσεων των ξένων θεσμικών, οι μέσοι τζίροι παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς ο γενικός δείκτης παλινδρομεί ανάμεσα στις 775 και 920 μονάδες. Όπως σημείωσε και ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, το τελευταίο δίμηνο αποδείχτηκε "απλόχερο" στην ελληνική αγορά, με τη δίμηνη ανοδική κίνηση να μην έχει εμφανίσει τα εκτιμώμενα σημάδια διόρθωσης ή συσσώρευσης.

  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ακόμη και για τους ξένους που ενδεχομένως να μην επιλέξουν επανατοποθέτηση στη Λ. Αθηνών, το 2022 αφήνει μια "γλυκιά γεύση", καθώς οι αποδόσεις του ΧΑ ήταν αισθητά καλύτερες από αυτές που έδειξαν οι μεγάλοι ξένοι δείκτες. Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, για τον Δεκέμβριο οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου Santa Claus Rally, με τις τεχνικές/θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν στη διάχυση μέρους αυτής και προς τη Λεωφόρο Αθηνών.

  Άλλωστε, και οι ξένοι αναλυτές εκφράζονται ιδιαιτέρως θετικά για τα ελληνικά assets. Τελευταίο παράδειγμα ήταν σήμερα η Deutsche Bank, η οποία αναφέρει ότι ειδικά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό επενδυτικό story εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, προσπαθώντας ουσιαστικά να "πείσει" τους επενδυτές που αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτές λόγω των φόβων από το παρελθόν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές και είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να μην υπάρξει αγοραστική ευκαιρία σε αυτές.  

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Quest έκλεισε με κέρδη 3,01%, με τις Εθνική, Σαράντης και Βιοχάλκο να την "πλαισιώνουν" με υψηλότερα του 2% κέρδη. Άνω του +1% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Eurobank και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ. 

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα έφτασαν το 2,40% και 2,15% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς και Aegean να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, με τη Motor Oil να κλείνει αμετάβλητη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ