Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Νοε-2022 13:35

  Νέες τιμές-στόχοι για τις μετοχές των καταναλωτικών εταιρειών από τη Eurobank

  2137384
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων για τις μετοχές του ελληνικού κλάδου κατανάλωσης προχώρησε η Eurobank Equities, ώστε να αντικατοπτρίζουν το δύσκολο σκηνικό που αντιμετωπίζουν, καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,3% το 2023 (και να αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μικρή πτώση στη δημόσια κατανάλωση).

  Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές μετοχές "κατανάλωσης” υποχωρούν 9% κατά μέσο όρο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιβαρυμένες από την τάση αποφυγής του κινδύνου και την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. 

  Οι μετοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι μικρές κεφαλαιουχικές/μικρότερης ρευστότητας, με τους τίτλους των ΟΠΑΠ και Jumbo να ξεχωρίζουν, υπεραποδίδοντας χάρη στη σταθερή λειτουργική δυναμική τους, τη μεγαλύτερη ορατότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και –στην περίπτωση του ΟΠΑΠ– την πολύ συναρπαστική διψήφια μερισματική απόδοση.

  Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, όλες οι μετοχές (με εξαίρεση την Aegean) έχουν ανακτήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού έως το β’ τρίμηνο του 2022, με διαφορετικό όμως ρυθμό. Οι εταιρείες αγαθών/αναλωσίμων ή οι εκτεθειμένες στο ηλεκτρονικό εμπόριο επωφελήθηκαν από την αύξηση των δαπανών κατά την περίοδο 2020-2021 (π.χ. Quest, Σαράντης, Πλαίσιο), αναμένοντας φυσικά πιο ήπιες τάσεις το 2022. 

  Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή μείωση των δαπανών για υπηρεσίες έχει ωθήσει τις επιδόσεις της Aegean και του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τη δυναμική τους να αναμένεται να είναι ακόμη ισχυρότερη το τρίτο τρίμηνο. Όσον αφορά την Coca-Cola σημειώνει ότι το ευρύ γεωγραφικό αποτύπωμα και οι πρωτοβουλίες τιμών/μείγματος οδήγησαν σε ανάκαμψη πάνω από τα προ-κορονοϊού επίπεδα από το α΄ τρίμηνο του 2021.

  Ωστόχο, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι με την ιδιωτική κατανάλωση να αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,3% το 2023 (και να αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μικρή πτώση στη δημόσια κατανάλωση), οι ελληνικές καταναλωτικές μετοχές αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο σκηνικό καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι. Το θετικό είναι ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μειώνονται, ενώ οι κύριες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους ενέργειας αναμένεται να αποκλιμακωθούν. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equites προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για πέντε καταναλωτικούς τίτλους, καθώς έχει είναι αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για τους ΟΠΑΠ, Jumbo και Fourlis. Καθώς δε τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά, διατηρεί την αμυντική της στάση και προτείνει έκθεση σε ποιοτικές μετοχές.

  Ειδικότερα, προτιμά μετοχές που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΠΑΠ), που αντιμετωπίζουν περιορισμένο κίνδυνο όσον αφορά την κερδοφορία (ΟΠΑΠ, Jumbo) ή έχουν αναθεωρήσει θετικά τα κέρδη τους (Jumbo). 

  Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τιμές-στόχοι που δίνει η χρηματιστηριακή είναι οι εξής:

  - Aegean: Σύσταση "αγορά”, με τιμή-στόχο τα 6,20 ευρώ (από 6,30 ευρώ προηγουμένως).

  - Coca-Cola HBC: Σύσταση "διακράτηση”, με τιμή-στόχο τα 24,50 ευρώ (από 24,70 ευρώ προηγουμένως).

  - Fourlis: Σύσταση "αγορά”, με τιμή-στόχο τα 5,20 ευρώ.

  - Jumbo: Σύσταση "αγορά”, με τιμή-στόχο τα 17,20 ευρώ.

  - ΟΠΑΠ: Σύσταση "αγορά”, με τιμή-στόχο τα 15,90 ευρώ.

  - Πλαίσιο (χορηγούμενη ανάλυση): Τιμή-στόχος τα 4,6-5,5 ευρώ.

  - Quest Holdings (χορηγούμενη ανάλυση): Τιμή-στόχος τα 6,2-6,5 ευρώ (από 6,8-7,1 ευρώ προηγουμένως)

  - Σαράντης: Σύσταση "διακράτηση”, με τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ (από 7,80 ευρώ προηγουμένως).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ