Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Αυγ-2022 13:35

  Ήπιες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ήπιες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο έχει θέσει τις πιέσεις του σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς λαμβάνει σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένες, λίγες όμως, δεικτοβαρείς μετοχές, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της αγοράς εντός του εύρους των 890 – 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 893,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,14% στις 592,87 μονάδες.

  Αν και προσπάθησε να κινηθεί σε θετικά εδάφη, τελικά το ΧΑ δείχνει να μην μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, καθώς η πλειονότητα των τίτλων του είναι σε αρνητικά εδάφη. Πάντως, αυτό που καταφέρνει είναι να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό διεθνές κλίμα και τη διατήρηση της επιφυλακτικότητας, αλλά στη μείωση των συναλλακτικών ρυθμών που παρατηρούνται σήμερα.

  Την ίδια ώρα, ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης χαρακτηρίζει τον γενικό δείκτη ως "ανθεκτικότατο", λες και δεν λαμβάνει υπόψη τα καθοδικά μηνύματα από τις μετοχικές αγορές του εξωτερικού, την πορεία του κόστους δεκαετούς κρατικού δανεισμού προς το 4% και την αναρρίχηση της τιμής του φυσικού αερίου σε ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ο χρόνος θα δείξει εάν το ΧΑ θα συνεχίσει να βγάζει άμυνες απέναντι στις έξωθεν πιέσεις ή εάν η τρέχουσα δυναμική του θα αποτελέσει εφαλτήριο υπέρβασης των 900 μονάδων, όταν και όποτε η διεθνής διάθεση ανάληψης μετοχικού ρίσκου επανεκκινήσει. Σε αυτά τα πλαίσια, βραχυπρόθεσμα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση των επενδυτών στις επικείμενες ανακοινώσεις της Fed αναφορικά με τα σχέδια καταπολέμησης του πληθωρισμού και τη διασύνδεσή του με τον κίνδυνο "βουτιάς" της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,02% της Πειραιώς, αλλά και οι άνω του 1% απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Titan, Quest, ΕΛΧΑ και Εθνική ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Aegean, Coca Cola, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Jumbo είναι οι τρεις στυλοβάτες των επιπέδων, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή είναι η Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ