Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Αυγ-2022 17:25

  Επέμεινε ανοδικά το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές - άνοδος 16.08.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε για ακόμη μία ημέρα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει και σήμερα σε θετικά εδάφη, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς το μεγάλο ορόσημο των 900 μονάδων, έχοντας στο πλευρό του αυτή τη φορά και τον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 897,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 889,59 μονάδων (-0,53%) και 897,83 μονάδων (+0,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τεμάχια.

  O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις  2.174,74 μονάδες, ενώ στο -0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.395,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 594,26 μονάδες.

  Από το -1,20% το πρωί στο +1,3% στο κλείσιμο. Αυτή την κίνηση του τραπεζικού δείκτη ήταν αρκετή ώστε να δοθεί το σύνθημα της αλλαγής του πρωινού αρνητικού κλίματος και της επιβεβαίωσης για ακόμη μία ημέρα της ανοδικής κίνησης της αγοράς, η οποία συντηρείται ακόμη και με αρκετά εμπόδια. Έτσι, η ορατότητα των 900 μονάδων παραμένει καλή, με την αγορά να αποδεικνύει ότι ακόμη και εν μέσω Αυγούστου, η ανάκαμψη μπορεί να έχει ακόμη δρόμο.

  Σημαντικά στηρίγματα έδωσε και η σημερινή ανάλυση της HSBC, η οποία αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων β’ 3μηνου. Όπως αναφέρει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες εξέπληξαν με την ισχυρή αύξηση των δανείων, την ταχύτερη αναπροσαρμογή των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες κατά το β΄ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.  Σημειώνει επίσης ότι οι τράπεζες διαχειρίστηκαν καλά το λειτουργικό κόστος και δεν υπήρξαν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

  Μετά και από αυτήν την συνεδρίαση, ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τονίζει ότι το ΧΑ δεν δείχνει εμφανείς τάσεις "υψοφοβίας" στα επίπεδα, έτσι καλείται στο υπόλοιπο της εβδομάδος να διαχειριστεί τις ενδείξεις που προσφέρει ο σε υψηλά μισού έτους "υπεραγορασμένος" ημερήσιος ταλαντωτής RSI, καθώς και το ψυχολογικό "φράγμα" των 900+ μονάδων.

  Η σθεναρότητα του ΧΑ θα δοκιμαστεί προσεχώς από τα νέα ανησυχητικά μηνύματα που στέλνουν οι διεθνείς αγορές ομολόγων και ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία μετρήθηκε πάνω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επόμενες κινήσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια καταπολέμησης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας καλπάζοντος πληθωρισμού θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και στη Λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή και η Alpha Bank οδήγησαν με τα άνω του 2% κέρδη τους τον γενικό δείκτη, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΟΠΑΠ και Quest οι οποίες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Coca Cola, Titan, Motor Oil, Eurobank, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΕΛΧΑ.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ και ο Ελλάκτωρ δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 2,76% και 2,06% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τον Σαράντη να σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ