Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Αυγ-2022 10:55

  (Ξανα)πιάνει τον μίτο της διόρθωσης το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 18.02.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τη διακύμανση εντός στενού εύρους, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις στην πλειονότητα των τίτλων του, ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 890 μονάδων καθώς τα στηρίγματα δεν λείπουν ούτε σήμερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 891,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.155,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,85% στις 581,30 μονάδες.

  Αφού κατάφερε να περιορίσει εσωτερικά τις διορθώσεις των τίτλων εχθές, το Χρηματιστήριο σήμερα αφήνει και πάλι "χώρο" στα χαρτοφυλάκια να ενθυλακώσουν κέρδη, χωρίς να παρατηρούνται υπερβολές. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, δεν δείχνει εμφανείς τάσεις "υψοφοβίας" στα επίπεδα, έτσι καλείται στο υπόλοιπο της εβδομάδος να διαχειριστεί τις ενδείξεις που προσφέρει ο σε υψηλά μισού έτους "υπεραγορασμένος" ημερήσιος ταλαντωτής RSI, καθώς και το ψυχολογικό "φράγμα" των 900+ μονάδων.

  Η σθεναρότητα του Χρηματιστηρίου θα δοκιμαστεί προσεχώς από τα νέα ανησυχητικά μηνύματα που στέλνουν οι διεθνείς αγορές ομολόγων και ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία μετρήθηκε πάνω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επόμενες κινήσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια καταπολέμησης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας καλπάζοντος πληθωρισμού θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και στη Λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

  Στο πλευρό του, το Χρηματιστήριο θα έχει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, μετά από μια δωδεκαετή περιπέτεια, παίρνει επιτέλους το εισιτήριο της επιστροφής στην κανονικότητα παύοντας να αποτελεί την εξαίρεση και το "μαύρο πρόβατο" στους ευρωπαϊκούς εταίρους. Τα μηνύματα από αυτήν την εξέλιξη ενδεχομένως να φανούν στα προσεχή road shows που θα πραγματοποιηθούν, όπου και οι περισσότεροι κλάδοι θα πάνε με την αυτοπεποίθηση που τους έδωσαν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Εάν τα μηνύματα αυτά είναι θετικά, το Χρηματιστήριο θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, όπου θα πλαισιώσουν με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον επενδυτικό τοπίο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Eurobank και Μυτιληναίος βρίσκονται στο επίκεντρο της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Alpha Bank, Titan, Motor Oil, Εθνική και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη είναι οι Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Quest, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola, Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ