Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουλ-2022 17:31

  Σε... πλάγια γραμμή το Χρηματιστήριο

  'Έσπασε', αλλά όχι πειστικά, τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ούτε έξι... ολόκληρες μονάδες δεν ήταν η διακύμανση του γενικού δείκτη σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίο έκλεισε με οριακά κέρδη και τα πρόσημα σχεδόν μοιρασμένα, χωρίς να μπορεί να βρει ρυθμό στη σκιά της διεθνούς αναμονής.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 829,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 831,10 μονάδων (+0,27%) και 825,95 μονάδων (-0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 34,76 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,13 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 143,12 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις  1.990,27 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.354,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,03% στις 494,81 μονάδες.

  Μικρές διακυμάνσεις και επιλεκτικές κινήσεις ήταν η εικόνα της αγοράς σήμερα, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το ΧΑ δεν μπορεί να κινητοποιήσει μεγάλες εντολές την ώρα που όλος ο πλανήτης περιμένει τις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική της πολιτική και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ την Πέμπτη. Αυτοί οι δύο καταλύτες είναι που επηρεάζουν τις αγορές παγκοσμίως, όπως και την ελληνική, αφού θα κρίνουν και τις μεγάλες ροές κεφαλαίων, από και προς τις αγορές των ΗΠΑ.

  Βέβαια, αυτό που παρατηρείται από χτες στο ΧΑ είναι μια ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών τίτλων, με την αγορά να επιτρέπει τις εσωτερικές διορθώσεις, χωρίς να χάνει τα επίπεδα των 830 μονάδων. Οι στηρίξεις του γενικού δείκτη απέχουν από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς βρίσκονται στις 810 μονάδες, ωστόσο είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα, ώστε σε περίπτωση κάποιας ανοδικής αντίδρασης να βρίσκεται η αγορά πιο κοντά στον επόμενο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις 850 μονάδες.

  Συνολικά πάντως, πέραν των διεθνών εξελίξεων, η περίοδος για την ελληνική αγορά έχει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω και των αραιών εξελίξεων στα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας. Έτσι, οι προσδοκίες για το θετικό σενάριο δεν είναι μεγάλες, όχι μόνο για την επίδραση των αποφάσεων της Fed, αλλά λόγω της εποχικότητας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή στην καρδιά της θερινής ραστώνης.

  Και η εποχικότητα μπορεί να κρατήσει χαμηλά το ενδιαφέρον για μεγάλες διακυμάνσεις, σε περίπτωση διεθνών αναταράξεων, αλλά δεν θα δώσει και την ώθηση που χρειάζεται η αγορά για να συνεχίσει το θετικό τέμπο των τελευταίων ημερών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 5,18%, με τη Λάμδα, την Aegean και την Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Σαράντης και Quest κέρδισαν άνω του 1%, με τις Eurobank, Jumbo, Coca Cola, Tian, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  Στον αντίποδα, η Εθνική έχασε 2,87%, ενώ Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ