Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 11:10

  Χάνει και τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Χάνει και τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:04

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικά έχει διευρύνει τις απώλειες του το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον χάνει και τις 800 μονάδες και οδεύει με χαρακτηριστική ευκολία προς τα χαμηλά έτους, υπό το βάρος των περισσοτέρων τίτλων του. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,36% στις 794,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.897,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,87% στις 473,42 μονάδες.

  Μπορεί να προσπάθησε να βρει τις στηρίξεις για τα υψηλότερα επίπεδα, αλλά τελικά το ΧΑ δεν μπορεί να αναιρέσει το πτωτικό σενάριο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τα τέλη του Απριλίου. Μάλιστα, αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους, στα οποία είχε βρεθεί στις αρχές του Μαρτίου. Στην εξίσωση του ΧΑ πρέπει να μπουν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες της ανόδου, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, όπως το εκλογικό ρίσκο, τα ελληνοτουρκικά, ο κίνδυνος κατακερματισμού των ομολογιακών αγορών του Νότου κ.ά.. Έτσι, η συγκυρία για τη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει δύσκολη.

  Στον πολύπαθο τραπεζικό δείκτη, χαρακτηριστικό είναι ότι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται κάτω από το 1 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, στο ΧΑ υπάρχουν μετοχές νοικοκυρεμένων εταιριών, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτές δεν απολαμβάνουν υψηλής δημοφιλίας. Το αντεπιχείρημα ότι δεν διακινούν πολλά "κομμάτια" δεν πρέπει να αποτελεί το αποκλειστικό κριτήριο αποφυγής τους από τους κωδικούς λιανικής.

  Από διαγραμματικής άποψης, οι 788 μονάδες του Γενικού Δείκτη (χαμηλό 15 μηνών) ίσως αποτελέσουν το επόμενο "οχυρό" των αγοραστών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 845 μονάδες (υψηλό 3 εβδομάδων). Βέβαια, το επόμενο διάστημα, οι θεσμικοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στη Λεωφόρο Αθηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες άνω του 3%, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Alpha Bank και Εθνική. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Titan, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Jumbo, ενώ οι Aegean, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ δεν έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Σαράντης βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να κινούνται πάνω από το +1%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ