Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 17:31

  Χρηματιστήριο: Ισορροπία λίγο πάνω από τις 820 μονάδες

  'Έσπασε' τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Συνεδρίαση σταθεροποίησης των επιπέδων, αλλά και αναπροσαρμογής θέσεων ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα, οι πωλητές και πάλι έβαλαν στοπ στην προσπάθεια ανατροπής της αρνητικής τάσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 823,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 829,87 μονάδων (+0,81%) και 818,86 μονάδων (-0,52%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,57 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 853,33 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,32%, στις 1.984,14 μονάδες, ενώ στο -0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.300,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 517,91 μονάδες.

  Είναι δεδομένο ότι η αγορά έχει κουράσει χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση τις τελευταίες συνεδριάσεις περιμένοντας ένα νέο σήμα για να κάνει κίνηση. Ο τζίρος και σήμερα βρέθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλά, με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη να επισημαίνει ότι οι χαμηλότατοι συναλλακτικοί όγκοι εντός πτωτικής τάσης στο ΧΑ δεν είναι κατ' ανάγκην κακοί, από την άποψη ότι γενικευμένο sell-off με δυναμικές εντολές πωλήσεων και ελλείψει "πρόθυμων" αγοραστών θα κατακρύμνιζε περαιτέρω τις αποτιμήσεις.

  Αν και οι εγχώριοι αναλυτές ανέμεναν μια καλύτερη εβδομάδα, καθώς ολοκληρώνεται και το πρώτο εξάμηνο του έτους το ΧΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει τη νευρικότητα των επιπέδων, καθώς η πτωτική τάση είναι η κυρίαρχη. Και θα παραμείνει κυρίαρχη όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε αυτά τα επίπεδα και σε κάθε περίπτωση κάτω από τις 850 μονάδες.  Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να κοιτά με ενδιαφέρον προς τις διαγραμματικές στηρίξεις στις 813 και 788 μονάδες (τριμηνιαία χαμηλά) και ενώ οι  αντιστάσεις βρίσκονται στις 845 (χθεσινό υψηλό) και 862 (πτωτικό "χάσμα" Ιουνίου).

  Η πλάγια αυτή κίνηση σε ένα εύρος που δεν ξεπερνά τις 850 μονάδες αλλά ούτε και διολισθαίνει κάτω από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου αναμένεται να συντηρηθεί σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, δεδομένου ότι σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων δεν έχει αλλάξει κάτι που να προκαλέσει αλλαγή των προοπτικών, τόσο της ανάπτυξης όσο και του  πληθωρισμού.

  Άλλωστε ακόμη και το νέο υπό σχεδιασμό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κερματισμού αναμένεται να παρουσιαστεί με όλες τις λεπτομέρειές του στο τέλος Ιουλίου, ήτοι σε περίπου ένα μήνα. Και αυτός ο μήνας χρηματιστηριακά είναι πολύ μεγάλος για να μπορέσει να συντηρηθεί μια πιθανή ανάκαμψη της αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος και Λάμδα έκλεισαν με κέρδη 2,86% και 2,68% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Quest και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 3,49% με τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σαράντη και Jumbo να μην έχουν μεταβολή. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ