Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 23:11

  "Κατρακύλα" στη Wall: "Βουτιά" 1.100 μονάδων ο Dow, πτώση άνω του 4% για Nasdaq

  Συνεχίστηκε και σήμερα η κατρακύλα στη Wall - Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Target και Wallmart και οι προειδοποιήσεις για αυξανόμενο κόστος, ενισχύουν τους φόβους για τον πληθωρισμό που έχει οδηγήσει την αγορά σε μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής

  Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε "βουτιά" 1.164,52 μονάδων ή 3,57% στις 31.490,07 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 161,37 μονάδες ή 3,95% στις 3.927,48 μονάδες. Στο μεταξύ, ο Nasdaq διολίσθησε κατά 566,37 μονάδες ή 4,73% στις 11.418,15 μονάδες.

  Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πέμπτη πτώση του Dow άνω των 800 μονάδων φέτος, η οποία σημειώθηκε καθώς το sell-off εντάθηκε μέσα στον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Από τις 30 μετοχές του Dow, όλες έκλεισαν στο "κόκκινο". Των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Walgreens Boots Alliance, Coca - Cola και Wallmart με απώλειες 8,39%, 6,95% και 6,84% αντίστοιχα.

  Οι απώλειες στη Wall ήρθαν μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα της Target, τα κέρδη τριμήνου της οποίας περιορίστηκαν κατά το ήμισυ και ήταν πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μεταφορές. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε "βουτιά" άνω του 24%.

  Η ανακοίνωση της Target ήρθε μία μέρα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Walmart, τα οποία επίσης ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς και αυτή έκανε λόγο για υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας.

  "Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται στα νοικοκυριά και στις αγορές μη απαραίτητων αγαθών θα υποφέρει πιθανότατα αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος διοχετεύεται στα τρόφιμα και την ενέργεια", δήλωσε ο Jack Ablin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Cresset Capital.

  "Είναι σαφές ότι το κόστος μεταφοράς έχει σημασία και επηρεάζει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες", δήλωσε ο Kim Forrest, ιδρυτής της Bokeh Capital..

  Άλλες εταιρείες δέχτηκαν επίσης πιέσεις λόγω των χειρότερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων της Target. Ειδικότερα, η SPDR S&P Retail ETF υποχώρησε άνω του 8% ενώ η μετοχή της Best Buy διολίσθησε άνω του 10%. Παράλληλα, η Dollar General έχασε πάνω από 11%.

  Ακόμη, από τον λιανικό κλάδο, οι μετοχές των Macy's και Kohl's άνω του 10% αντίστοιχα.

  Η Lowe's υποχώρησε πάνω από 5% μετά την αστοχία των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις α' τριμήνου, καθώς οι αγοραστές αγόρασαν λιγότερες προμήθειες για υπαίθρια έργα.

  Ο Dow σημειώνει πτώση επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι μετοχές είχαν σταθεροποιηθεί κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έπεσε στα πρόθυρα μιας bear market - ή 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του - αλλά ο δείκτης έχει τώρα κερδίσει 4% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

  Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14% για το έτος, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 23% μέχρι στιγμής.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σταθερά, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται σε ολόκληρη την οικονομία. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι βενζίνης έφτασε την Τετάρτη στο ρεκόρ των 4,567 δολαρίων, σύμφωνα με την AAA. Οι τιμές είναι κατά 48 σεντς πάνω από ό,τι πριν από ένα μήνα και 1,52 δολάρια πάνω από ό,τι πλήρωναν οι καταναλωτές πέρυσι.

  Κάθε πολιτεία έχει πλέον μέσο όρο πάνω από 4 δολάρια ανά γαλόνι, με ορισμένες πολιτείες να έχουν ακόμα μεγαλύτερο κόστος. Στην Καλιφόρνια, ο πολιτειακός μέσος όρος έχει ξεπεράσει τα 6 δολάρια.

  Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου έχουν δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι "δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός" σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

  Ωστόσο, ορισμένα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου, εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται.

  Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.

  "Πρόκειται για ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο κινδύνους, τόσο όσον αφορά τον πληθωρισμό όσο και τις πιθανές επιβραδύνσεις της ανάπτυξης", δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 αυτή την εβδομάδα.

  "Οι οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αβέβαιες", δήλωσε η Γέλεν και πρόσθεσε: "Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν στασιμοπληθωριστικά αποτελέσματα, δηλαδή συμπιέζουν την παραγωγή και τις δαπάνες και αυξάνουν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο".

  Ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι υψηλά και η οικονομική παραγωγή χαμηλή.

  Η Γέλεν σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτή την οικονομική πρόκληση λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας τους, αλλά είπε ότι η έλλειψη τροφίμων είναι μια απειλή σε όλο τον κόσμο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ οι κατασκευαστικές άδειες σημείωσαν βουτιά επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα επιβραδύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. 

  Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,724 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,765 εκατ. μονάδες.  

  Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 1,728 εκατ. μονάδες από 1,793 εκατ. μονάδες αρχικά. 

  Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες κατρακύλησαν 3,2% στις 1,819 εκατ. μονάδες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ