Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2022 11:37

  UBS: Τα σενάρια για τις αγορές - Οι κίνδυνοι και οι επενδυτικές ευκαιρίες με φόντο την ουκρανική κρίση

  UBS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η UBS, σε σημερινή της έκθεση, εξετάζει τα σενάρια για τις αγορές μετά τις εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση, εντοπίζει τους κινδύνους για τους επενδυτές και συστήνει την πιο σοφή στρατηγική σε αυτό το κρίσιμο διάστημα.

  Όπως επισημαίνει, η κρίση στην Ουκρανία εξελίσσεται ραγδαία. Η αγορά μετοχών ανέκαμψε από τα χαμηλά χθες όταν ο Πούτιν είπε ότι ήθελε να συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι ευτυχής που η Ευρώπη παρέχει τη συνεχή χρηματοδότηση των ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία και την Ανατολική Ουκρανία.

  Οι ανακοινωθείσες κυρώσεις της Ευρώπης, ως λιγότερο αυστηρές απ' ό,τι αναμενόταν, έδειξαν σιωπηρά ότι η περιοχή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία, και ως εκ τούτου ουσιαστικά θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας. Οι αγορές των ΗΠΑ ανέκαμψαν από τα χαμηλά τους επίσης, όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μόνο μέτριες κυρώσεις και αναγνώρισε ότι σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

  Κατά την UBS η έκταση των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν θα είναι ανεπαρκής για να αποτρέψουν τον Πούτιν από περαιτέρω εισβολές στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς και την πιθανότητα περιορισμένων επιθέσεων σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή κυβερνοεπιθέσεων για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

  Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας είναι ότι η Ρωσία επιδιώκει να εδραιώσει τον έλεγχο των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατευμάτων σε περιοχές που δεν βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία μπορεί επίσης να στείλει περαιτέρω στρατεύματα στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση. Εάν συμβεί αυτό, η απάντηση της Δύσης πιθανότατα θα κλιμακωθεί και θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις διεθνείς πληρωμές ή στις κρίσιμες εισαγωγές όπως οι ημιαγωγοί.

  Η UBS θεωρεί ότι ο περιοριστικός παράγοντας για τον Πούτιν δεν θα είναι οι δυτικές κυρώσεις αλλά η δική του εκτίμηση για το κόστος μιας ευρύτερης εκστρατείας όσον αφορά τους πόρους, την ουκρανική αντίσταση και την πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό, σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης. Πιστεύει επίσης ότι ο Πούτιν έχει μεγάλο συμφέρον να συνεχίσει να πουλά ενέργεια και άλλα εμπορεύματα στην Ευρώπη, κάτι που είναι ενάντια σε μια μακροχρόνια στρατιωτική εμπλοκή. Το σενάριο κινδύνου είναι ότι η κρίση θα παραμείνει πηγή συνεχιζόμενης αστάθειας για παρατεταμένη περίοδο έως ότου επιτευχθεί ένα νέο σημείο αδιεξόδου.

  Στο ακραίο σενάριο κινδύνου, το οποίο η UBS ορίζει ως αυτό που θα έχει διαρκή και ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή της ροής ενέργειας της Ρωσίας. Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη. Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών.

  Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

  Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και εξαιρετικά αβέβαιη, επομένως η UBS δεν πιστεύει ότι μπορούν να δοθούν υψηλές πιθανότητες σε μεμονωμένα σενάρια. Αλλά ταυτόχρονα, σημειώνει ότι ιστορικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές από τις γεωπολιτικές κρίσεις προέρχεται από την υπερβολική αντίδραση. 

  Αν και είναι αδύνατο να οριστεί ο ακριβής χρόνος και το μέγεθος των γεωπολιτικών επιπτώσεων στις αγορές, τέτοια γεγονότα γενικά δεν εμπόδισαν τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι διορθώσεις  που οφείλονται σε γεωπολιτικά γεγονότα είναι συνήθως βραχύβιες για καλά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια. 

  Η UBS πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τους επενδυτές να διατηρήσουν μια ήρεμη στάση και μια ευρεία προοπτική, η οποία θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αρκετά ισχυρού ώστε να επιβιώσει από την κρίση στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει πάνω από τις τάσεις και η επενδυτική ψυχολογία είναι ήδη αδύναμη. Έτσι, βλέπει πέντε βασικά σημεία δράσης που μπορούν να ακολουθήσουν οι επενδυτές ώστε να βγουν αλώβητοι από την τρέχουσα αβεβαιότητα:

  1. Διατηρήστε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Με τη διαφοροποίηση μεταξύ περιοχών, κλάδων και κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε ιδιότυπους κινδύνους που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία ή σε άλλους πιθανούς αναδυόμενους πολιτικούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση εσόδων του S&P 500 στη Ρωσία και την Ουκρανία, για παράδειγμα, είναι μόνο περίπου 1%. Η διαφοροποίηση προσφέρει προστασία σε μία bear market: στις bear markets από το 1945, ο S&P 500 υποχώρησε κατά μέσο όρο 34,5% ενώ ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έχασε κατά μέσο όρο 20% και κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, κατά μέσο όρο, μέσα σε 30 μήνες (περίπου δυόμισι χρόνια).

  2. Χρησιμοποιήστε τα εμπορεύματα ως γεωπολιτικό μέτρο αντιστάθμισης. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της, και είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία είναι εξαγωγέας καλαμποκιού, σιταριού και ελαιούχων σπόρων. Εν μέσω του κινδύνου διακοπής της προσφοράς, τα βασικά εμπορεύματα μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό "γεωπολιτικό αντιστάθμισμα" για τα χαρτοφυλάκια, καθώς και να προσφέρουν μια ελκυστική πηγή αποδόσεων σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επίμονου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Με αυτά τα δεδομένα η UBS διατηρεί αρνητική στάση για τον χρυσό και το ασήμι, τα οποία πιστεύει ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πίεση  μέσω υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και ισχυρότερου δολαρίου.

  3. Τοποθετηθείτε για την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ. Το δολάριο είναι ένα νόμισμα "ασφαλούς καταφυγίου" που τείνει να κάνει ράλι σε περίπτωση αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας ή κλίματος "αποκλεισμού" στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, οι προσδοκίες για έξι ή επτά αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να στηρίξουν το δολάριο ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί μία ελκυστική τακτική νομισματική θέση.

  4. Αγοράστε τους νικητές από την παγκόσμια ανάπτυξη. Σε ένα πλαίσιο αυξημένων ανησυχιών για την Ουκρανία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται καθώς αίρονται οι περιορισμοί που σχετίζονται με τοην COVID. Η UBS εκτιμά ότι αυτό θα συνεχίσει να ευνοεί τις μετοχές αξίας και τους κυκλικούς κλάδους και αγορές, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και της Ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την εγγύτητά τους με την κρίση στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των μετοχών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τις αμερικανικές μετοχές τον περασμένο μήνα δείχνει ότι οι δυνάμεις της οικονομικής ανάκαμψης παραμένουν ισχυρές και δυνητικά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικότερο μοχλό των παγκόσμιων αγορών από τις αναταραχές στην Ανατολική Ευρώπη.

  5. Δημιουργήστε κάποια άμυνα. Καθώς η αβεβαιότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη, οι επενδυτές που θέλουν να μειώσουν τη μεταβλητότητα στα χαρτοφυλάκια μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξισορροπήσουν ορισμένη από την έκθεση τους σε κυκλικές μετοχές ή αγορές με αμυντικούς κλάδους και στρατηγικές. Ο παγκόσμιος κλάδος υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι ο προτιμώμενος αμυντικός κλάδος για την UBS, ενώ και το κυνήγι των μερισμάτων, μεταξύ άλλων, αποτελεί ελκυστικό μέσο για τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου-απόδοσης των χαρτοφυλακίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ