Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2022 10:54

  Επαναφορά στις 950 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  Άντεξε στις πιέσεις και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με το βλέμμα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και με την "αυτοπεποίθηση" μιας καλύτερης του αναμενομένου επίδοσης στη χθεσινή συνεδρίαση, το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σήμερα με μικρά κέρδη, επαναπροσεγγίζοντας τη ζώνη των 950 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,69% στις 950,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.325,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,08% στις 726,79 μονάδες.

  Μπορεί το ΧΑ να απογοήτευσε αρκετούς, εγχώριους κυρίως, επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια, όμως από την αρχή του έτους έχει "μεταμορφωθεί" σε μια ώριμη αγορά, με ισχυρές άμυνες έναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον που μόνο ομαλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και μπορεί η επιχειρηματολογία της επιφυλακτικότητας να είναι ακόμη πλούσια, όμως οι επιδόσεις σε μόλις δύο μήνες αναιρούν αρκετές από τις "κατηγορίες" που μπορεί να προσάψει κανείς στη Λ. Αθηνών.

  Γι’ αυτό και η επωδός του πιστοποιημένου αναλυτή Πέτρου Στεριώτη ότι το ΧΑ έχει συμπεριφερθεί ιδιαίτερα ψύχραιμα στις όποιες "εισαγόμενες" ρευστοποιητικές τάσεις, όπως δείχνει τόσο η ενδοημερήσια μεταβλητότητα και το βάθος των επιμέρους διορθωτικών κινήσεων, βρίσκεται σε συμφωνία με αρκετούς εγχώριους αναλυτές. Άλλωστε, σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές "ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων", όπως τα κρατικά ομόλογα των χωρών του G-7 και τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, ασήμι, παλλάδιο, πλατίνα) δέχονται αυξημένες εισροές κεφαλαίων, και το ΧΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία.

  Βέβαια, αυτό που επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης είναι ότι τα γεωπολιτικά ίσως αναβάλουν τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Μέχρι να το δούμε αυτό όμως θα πρέπει πρώτα να δούμε σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Βέβαια, στην Ελλάδα η οικονομία έχει λάβει κάποια ταχύτητα, όπως έχουν παρατηρήσει και οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές, με τις τελευταίες να είναι η Fitch, που αναβάθμισε τις συστημικές τράπεζες και τη Goldman Sachs που αύξησε τις τιμές στόχους τους.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2,24%, με τις Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Titan, Εθνική, ΔΕΗ, Quest και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Jumbo, ΟΠΑΠ και Aegean, ενώ οριακή είναι η πτώση, στον αντίποδα, σε ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ