Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 10:57

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο ανοδος γενικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιφυλακτικά προς τις 960 μονάδες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εκ νέου ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων, το οποίο υπερασπίστηκε επιτυχώς τις προηγούμενες ημέρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 955,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.305,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,02% στις 651,03 μονάδες.

  Η αγορά έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 950 μονάδες παρά τις διεθνείς αναταράξεις, κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες, όταν και προσπαθούσε να σπάσει τη μακρά συσσώρευση. Και όσο περισσότερο παραμένει πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο, τόσο δημιουργεί ένα νέο τοίχος στηρίξεων που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε πιθανό αρνητικό διεθνές σενάριο, οι πιθανότητες του οποίου είναι υψηλές λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

  Ένα ακόμη μήνυμα που εκπέμπει από το "γύρισμα" του νέου χρόνου το ΧΑ είναι ότι έχουν βελτιωθεί οι αντοχές του έναντι των διεθνών αναταράξεων. Μέχρι πρότινος είχε λάβει ανεκδοτικές επισημάνσεις η εικόνα της υπεραντίδρασης σε πτωτικές περιόδους των διεθνών αγορών, σε αντίθεση με την ακολουθία των ανοδικών από τη Λ. Αθηνών. Από την αρχή του έτους όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί, με το ΧΑ να δείχνει ότι μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις αναταράξεις των ξένων και να κρατήσει τα επίπεδα ακόμη και αν χρειαστεί να ανεβάσει και λίγο τους τζίρους του. Άλλωστε, ο μέσος όρος των 100-120 εκατ. ημερησίως στις ανοδικές συνεδριάσεις ήταν σημαντικός για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αμελητέος και διαχειρίσιμος για τους ξένους.

  Στο παραπάνω συμφωνεί και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τονίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία, η πειστική διάσπαση και κατοχύρωση των 950 μονάδων προϋποθέτει αφενός "φρέσκο χρήμα", αφετέρου χείρα βοηθείας από τα ασθμαίνοντα Ξένα Χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων. Το ρίσκο της πολλαπλής κορυφής (multiple top) του Γενικού Δείκτη αντιμετωπίζεται με νουνεχή χρήση εντολών sell stop, χωρίς όμως από την άλλη να προκαλεί στον επενδυτή άρνηση αποδοχής των νέων διαγραμματικών υψηλών, όταν και όποτε αυτά καταγράφονται.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ χάνει 1,85%, με τις Eurobank, Quest, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Aegean, Alpha Bank, Titan και Πειραιώς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ