Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 17:28

  Απώλειες για το Χρηματιστήριο, με τζίρο για "τρεις"

  Απώλειες για το Χρηματιστήριο, με τζίρο για «3»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες επανήλθε από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις, τόσο ο χαμηλός (καθαρός) τζίρος, όσο και το φάσμα των νέων μέτρων έναντι του περιορισμού της πανδημίας, ανέκοψαν τις αγοραστικές διαθέσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 885,91 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 884,85 μονάδων (-0,66%) και 889,54 μονάδων (-0,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,7 εκατ. τεμάχια.

  Το ύψος του τζίρου σχεδόν διπλασιάστηκε στις δημοπρασίες, εξαιτίας ενός πακέτου 25 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή της Alpha Bank, αξίας 26,45 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, και διακινήθηκε στην τιμή των 1,06 ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,59%, στις 2.129,35 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.481,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 570,15 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα εστίασε αφενός στη μετοχή της Attica Bank, η οποία έχασε 12,66% και διακίνησε πάνω από 3,6 εκατ. τεμάχια, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης, εστίασε και στον Κέκροπα, ο οποίος έχασε 21,99%, διακινώντας πάνω από 420 χιλ. τεμάχια, καθώς πληθαίνουν οι φήμες σχετικά με την έκταση 300 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου).

  Εκτός αυτών όμως, η χρονιά κλείνει με την αγορά να βρίσκεται στο ίδιο σημείο με όλη την προηγούμενη διετία. Δηλαδή να παρακολουθεί την κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει την πανδημία. Υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης Όμικρον, νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, με σκοπό να αναχαιτισθεί η εξάπλωσή της. Έτσι, ο Γ.Δ. τουλάχιστον έστω και πλασματικά από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο μιας και οι 900 μονάδες έχουν στοιχειώσει την αγορά τα τελευταία χρόνια.

  Παραμένει η εσωστρέφεια

  Η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη πέριξ του "διακοσάρη" μέσου όρου στο ημερήσιο γράφημα αποτυπώνει την απουσία ευδιάκριτης τάσης στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη. Σε ετήσια βάση το +10% του Γ.Δ. δημιουργεί ικανοποίηση αλλά η πολλαπλή αποτυχία κατοχύρωσης νέων πολυετών υψηλών πάνω από τις 930 μονάδες διατηρεί το κλίμα εσωστρέφειας στη Λεωφόρο Αθηνών.

  Η απουσία πολλών επενδυτών από τις "επάλξεις" καθιστά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου για το 2021 μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να παίρνει τον τόνο από τα μεγαλύτερα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης εν μέσω μίας φάσης "χώνεψης" των ιστορικών υψηλών τα οποία πέτυχαν φέτος.

  Τεχνικά, οι στηρίξεις της ζώνης 865-855 και η αντίσταση των 905-930 μονάδων συνεχίζουν να ισχύουν για τον Γενικό Δείκτη. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης τα αντίστοιχα επίπεδα είναι στις 2.070/2.050 και στις 2.175/2.240 μονάδες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Βιοχαλκο σημείωσαν απώλειες 2,86% και 2,38% αντίστοιχα ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Λάμδα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Motor Oil, Εθνική, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης, με τις Titan, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ