Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 12:32

  BlackRock: Τι έμαθε το 2021 στους επενδυτές και τι θα φέρει το 2022 - Τα "στοιχήματα" της νέας κανονικότητας

  BlackRock: Τι έμαθε το 2021 στους επενδυτές και τι θα φέρει το 2022 - Τα "στοιχήματα" της νέας κανονικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μία νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, θα μπορούσε να προκαλέσει υποβαθμίσεις της ανάπτυξης, να επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα και να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διαφόρους κλάδους, όπως σημειώνει ο επενδυτικός "γίγαντας" της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, BlackRock, σε νέα έκθεση στρατηγικής. Το fund εξακολουθεί να προτιμά τις τοποθετήσεις υπέρ του ρίσκου και ειδικά στις μετοχές, ωστόσο προειδοποιεί πως θα αλλάξει τη στάση του εάν αποδειχτεί ότι η νέα παραλλαγή "παρακάμπτει" εμβόλια. Εάν ωστόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, η Όμικρον αναμένεται να καθυστερήσει μόνο την επανεκκίνηση και την επούλωση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις στις αγορές θα αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η BlackRock, "λιγότερη ανάπτυξη τώρα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη αργότερα".

  Κατά το fund, το 2021 έδωσε τρία  βασικά "μαθήματα" στους επενδυτές το 2021 τα οποία και θα καθορίσουν τη στρατηγική του 2022, τα εξής:

  Είναι επανεκκίνηση, όχι ανάκαμψη

  Το 2021 σημαδεύτηκε από μια συρροή πρωτοφανών γεγονότων: μια μοναδική εκτίναξη της ανάπτυξης, μια εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και νέα τεστ αντοχής για τις κεντρικές τράπεζες. Η κανονική λογική του οικονομικού κύκλου δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση σε αυτό που βιώνουμε. Το σοκ της COVID-19 έμοιαζε περισσότερο με φυσική καταστροφή, ακολουθούμενη από ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η επανεκκίνηση δεν θυμίζει σε τίποτα τη μακρά, σκληρή ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009. Είναι περισσότερο σαν ο κόσμος να άναψε ξανά τα φώτα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η BlackRock. Η οικονομική δραστηριότητα εκτινάχθηκε, τα εταιρικά κέρδη ανέκαμψαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς κατά το reopening και οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών "έτρεξαν". 

  Η BlackRock είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για υψηλότερο πληθωρισμό μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είναι πλέον εδώ και με "θόρυβο". Οδηγείται από τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές δαπάνες των νοικοκυριών σε αγαθά και όχι τόσο σε υπηρεσίες. Αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα προ-COVID, ακόμη και όταν οι πιέσεις από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μειωθούν. Στο παρελθόν, οι κεντρικές τράπεζες θα είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια πολιτικής και οι αποδόσεις των ομολόγων θα είχαν ανοδική πορεία. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το "τώρα".

  Πολλές κεντρικές τράπεζες αρκέστηκαν στο να αφήσουν τον πληθωρισμό να αυξηθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μόνο μέτρια σε σχέση με την εικόνα του πληθωρισμού. Η Fed την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε καθυστερημένα τους κινδύνους πληθωρισμού και η BlackRock αναμένει ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το επόμενο έτος. "Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η τροχιά των επιτοκίων", τονίζει η BlackRock προσθέτοντας πως δεν εκτιμά ότι τα επιτόκια θα κινηθούν  τόσο υψηλά όσο θα ήταν σε άλλες φάσεις επιστροφής στην ανάκαμψη μετά από ένα σοκ του παρελθόντος.

  Το δεύτερο επενδυτικό μάθημα του 2021 είναι, όπως σημειώνει η BlackRock, η μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο η οποία ήδη συμβαίνει και δεν είναι κάτι που… αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.  

  Πρώτον, οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων το 2021 έχουν οδηγήσει σε μία ξεκάθαρη μετάβαση προς τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα. "Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια ομαλή μετάβαση μεσοπρόθεσμα – αλλά με κάποιες… "λακκούβες” στον δρόμο οι οποίες θα οδηγήσουν σε αστάθεια της ανάπτυξης και του πληθωρισμού", όπως τονίζει.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι πιέσεις του πληθωρισμού θα ήταν ακόμη πιο έντονες και η ανάπτυξη χαμηλότερη σε περίπτωση άτακτης μετάβασης ή ενός σεναρίου χωρίς δράση για το κλίμα.

  Δεύτερον, η στροφή προς τις βιώσιμες επενδύσεις βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αυτό θα δώσει στα βιώσιμα assets ένα πλεονέκτημα απόδοσης για τα επόμενα χρόνια. Το rerating με γνώμονα το κλίμα έχει ήδη ξεκινήσει, με  τις μετοχές των βιώσιμων εταιρειών να έχουν ανώτερες αποδόσεις, ενώ οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές άνθρακα δεν περιμένουν νέες πολιτικές για το κλίμα, αλλά αλλάζουν τώρα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, "ανοίγοντας" έτσι επιλεγμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

  Το τρίτο μάθημα για το 2021 είναι το "να έχει κανείς το θάρρος της πεποίθησής του". Το μακροοικονομικό πλαίσιο και οι εκτιμήσεις της BlackRock για την ανάπτυξη μετά το σοκ της ύφεσης του 2020, την  κράτησαν overweight στις μετοχές και underweight στα κρατικά ομόλογα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το "θάρρος" αυτό όπως εξηγεί δεν σημαίνει μόνο να προσθέτεις ρίσκο αλλά και να αποσύρεσαι από το ρίσκο όταν βλέπεις τα πράγματα να αλλάζουν.

  Τι σημαίνουν όλα αυτά για την επενδυτική στρατηγική του 2022; "Εξακολουθούμε να είμαστε overweight στις μετοχές, ακόμη και καθώς η παραλλαγή Όμικρον και η προσέγγιση της Fed με την πραγματικότητα του πληθωρισμού έχουν "χτυπήσει" την ανάληψη ρίσκου", όπως τονίζει η BlackRock, προσθέτοντας πως οι όποιες νέες παραλλαγές του κορονοϊού αναμένεται να καθυστερήσουν, αλλά όχι να εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και τα επιτόκια θα αυξηθούν μέτρια μόνο κατά την επόμενη φάση, αυτή της νέας κανονικότητας μετά την πανδημία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ