Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 13:51

  Με όγκο… €5 εκατ. η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Κατοχύρωση κερδών και διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον τζίρο μόλις να ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τις 900 μονάδες σήμερα, έχοντας μάλιστα και την πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,74% στις 896,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.150,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,44% στις 582,04 μονάδες.

  Σε κάθε αμερικανική ή βρετανική αργία, στην παρούσα αμερικανική καθώς είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών, το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν είναι και λίγες οι εντολές που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έτσι, ο όγκος μετά από πάνω από τρεις ώρες συνεδρίασης δεν ξεπερνά καν τα 5 εκατ. τεμάχια, το 1/5 των οποίων μάλιστα έχει διακινηθεί από την Alpha Bank. Άρα μένουν περίπου 3,7 εκατ. τεμάχια για τις υπόλοιπες μετοχές της ελληνικής αγοράς…

  Μια τέτοια εικόνα σαφώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο η σημερινή αντίδραση έχει ισχυρά ερείσματα στο ταμπλό, με την επικρατούσα άποψη πλέον να κρατά… μικρό καλάθι. Άλλωστε, όλες οι προσδοκίες για ένα δυνατό φίνις του Νοεμβρίου πλέον έχουν διαψευστεί, καθώς η πανδημία στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είχε άλλη άποψη για το τι θα σημαίνει "κανονικότητα" και αυτόν τον χειμώνα.

  Πάντως ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία έχει θετικές προοπτικές και το ελληνικό χρηματιστήριο σημαντικές αξίες. Σήμερα ήταν η Jefferies η οποία αναβάθμισε τη στάση της για την ελληνική αγορά από μέτρια bullish σε απόλυτα bullish. "Η Ελλάδα κάνει το καλύτερο που μπορεί", επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναμένοντας εκπλήξεις στην οικονομία στο σύνολο του 2021, καθώς θα κινηθεί στα επίπεδα του 8% και πολύ υψηλότερα από το 5% προέβλεπε πριν η Jefferies, σχεδόν αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση του  2020.

  Βέβαια το μεγάλο… παράπονο πολλών εγχώριων χαρτοφυλακίων είναι ότι ενώ σύσσωμοι οι ξένοι αναλυτές αποδίδουν τα εύσημα στην Ελλάδα, διατηρώντας μάλιστα εποικοδομητική στάση, η ελληνική αγορά παραμένει βαλτωμένη στα ίδια επίπεδα από τον Απρίλιο. Και αν συνεχίσει μάλιστα με τον ίδιο ρυθμό και αυτό το κύμα της πανδημίας, ο τελευταίο μήνας του έτους δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει προς το καλύτερο την εικόνα της αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Motor Oil ξεχωρίζουν με το +2,90% και +2,24% που καταγράφουν, με τις ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Σαράντης, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Alpha Bank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Titan, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα, με μόνη την Τέρνα Ενεργειακή στον FTSE 25 να κινείται πτωτικά, στο -0,43%.

  Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα άρχισε και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα διαρκέσει έως τις  3 Δεκεμβρίου. Αυτήν την ώρα, η τιμή του δικαιώματος βρίσκεται στα 1,0740 ευρώ ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 33,35 ευρώ, ενώ έφτασε ακόμη και στα 0,62 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank καταγράφει το δεύτερο limit down, ήτοι -30% στα 0,6120 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ