Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 11:12

  Ήπια και επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ήπια και επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το διεθνές θετικό κλίμα ακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τα "μπρος - πίσω" σε ένα στενό εύρος, αναμένοντας τον καταλύτη εκείνο που θα δώσει κατεύθυνση σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,57% στις 889,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.147,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,59% στις 556,47 μονάδες.

  Μεταξύ 880 και 895 μονάδων είναι η παλίνδρομη κίνηση του γενικού δείκτη τις τελευταίες ημέρες, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς. Μια κυριαρχία που επί της ουσίας "καλύπτει" την επιφυλακτικότητα των πιο μεγάλων κινήσεων, καθώς το δίλημμα μεταξύ ενός αρνητικού διεθνούς κλίματος και ενός θετικού εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος είναι μεγάλο.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις στο ΧΑ είναι δύσκολο να εκδηλωθούν και να ευδοκιμήσουν, με το risk off να "πατιέται" συχνά πυκνά. Έτσι βλέπουμε τον γενικό δείκτη να αναδιπλώνεται κάθε φορά που αναρριχάται σε επίπεδα που δεν μπορούν οι εξελίξεις να τα δικαιολογήσουν.

  Θα παραμείνει στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση

  Μπορεί στην Ελλάδα η ενεργειακή κρίση να βρίσκεται ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, εντούτοις οι προοπτικές στην Ευρώπη σε αυτό το μέτωπο δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλες κινήσεις από ξένους, ειδικά σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική. Εκτός από τις αντοχές μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, το υψηλό ενεργειακό κόστος ναρκοθετεί και τη νομισματική πολιτική, ο κύριος στόχος της οποίας είναι ο έλεγχος των τιμών καταναλωτή.

  Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να περικόπτουν τα διευκολυντικά μέτρα ή σκέφτονται να το κάνουν, ωστόσο αρχίζουν να περιπλέκουν τα μηνύματά τους. Και αυτό είναι μία από τις χειρότερες εξελίξεις για ευάλωτες αγορές όπως είναι η ελληνική, καθώς δεν βοηθούν καθόλου στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Aegean, Motor Oil, Σαράντης, Εθνική, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Πειραιώς, ενώ η ΕΧΑΕ είναι χωρίς μεταβολή. Μόνο ο Ελλάκτωρ στον FTSE 25 βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, με απώλειες μόλις 0,14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ