Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 23:28

  Ήπια κέρδη στη Wall, με αποτελέσματα τριμήνου και πληθωρισμό στο επίκεντρο

  Με νέο ρεκόρ μπήκε στον Σεπτέμβριο ο Nasdaq - Οριακές μεταβολές για Dow και S&P
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου έχοντας όμως πάντα το ένα μάτι στραμμένο στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

  Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες της αγοράς, και συγκεκριμένα τους Dow Jones και S&P 500, να κινούνται στο κόκκινο, λόγω των ανησυχιών για τυχόν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και του προβληματισμού για τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών. 

  Τις ανησυχίες για την ανάπτυξη τροφοδοτούν αφενός η μείωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου η επιβράδυνση που διαφαίνεται στην Κίνα, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις και στα αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών για τυχόν "εκπλήξεις, δεδομένου ότι εκφράζονται φόβοι πως τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα αντικατοπτριστούν και στην εταιρική κερδοφορία.

  Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα αυξηθεί κατά 27,6% σε ετήσια βάση, ήτοι με ρυθμό πολύ πιο αργό από το +52,8% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους και το +92,4% στο δεύτερο τρίμηνο, που όμως και τα δύο είχαν πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης λόγω των κακών περσινών επιδόσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

  Τους επενδυτές συνεχίζει να προβληματίζει επίσης η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να καταγράφουν νέα άνοδο υπερβαίνοντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οπότε ενισχύθηκε κατά 0,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση ο δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 5,4% έναντι ανόδου 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο κατά 0,1% τον Αύγουστο, που είναι η μικρότερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών. Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 4%.

  Ωστόσο, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα της αγοράς, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Fed, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έσβησαν τις όποιες απώλειές τους. 

  Τα πρακτικά της Federal Reserve επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

  Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Fed όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των έκτακτων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

  Η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, με τα πρακτικά να αποκαλύπτουν ότι η Fed σκέφτεται να ξεκινήσει με μια περικοπή των αγορών της κατά 15 δισ. δολάρια και συγκεκριμένα μειώνοντας κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων. Ωστόσο, "αρκετοί" αξιωματούχοι θα προτιμούσαν ταχύτερο ρυθμό.

  Δείκτες - στατιστικά

  Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, ο δείκτης Dow Jones έσβησε τις απώλειές του και έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 34.377,81 μονάδες.

  Ο ευρύτερος S&P 500 που είχε ήδη περιορίσει τις απώλειές του έκλεισε ανοδικά, γράφοντας κέρδη 0,30% στις 4.363,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διεύρυνε τα κέρδη του και τερμάτισε 0,73% υψηλότερα στις 14.571,60 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 16 έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιπες με απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι Salesforce (1,94%), Nike (1,92%) και Microsoft (1,17%), ενώ στην καθοδική κίνηση πρωταγωνίστησαν οι American Expres (-3,54%), JP Morgan Chase (-2,64%) και Dow (-1,44%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ