Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 15:32

  ΗΠΑ: Στο 5,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

  ΗΠΑ: Στο 5,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέχισαν να ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να καταγράφουν νέο άλμα ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 5,4%.

  Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,3% και του δομικού δείκτη κατά 0,2%.

  Τα πρωτοφανή προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών στην ενέργεια, σε εμπορεύματα και άλλα βασικά αγαθά έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές παραγωγού, με το κόστος να μετακυλύεται στη συνέχεια στους καταναλωτές.

  Το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες οδήγησε χθες τον πρόεδρο της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic να προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ένα παροδικό φαινόμενο. 

  "Ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να φτάσουν να περιμένουν υψηλές τιμές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί στο εγγύς μέλλον", ανέφερε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα επίπεδο πληθωρισμού που θα ξεπερνά συστηματικά τον ετήσιο στόχο του 2%, προειδοποίησε. 

  Αυτή είναι μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Fed και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κάνουν λόγο για προσωρινή αύξηση των τιμών. 

  Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell επιμένει τους τελευταίους μήνες ότι πρόκειται για μια "μεταβατική" κατάσταση καθώς αναζωπυρώνεται η οικονομική δραστηριότητα μετά την άρση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Πρόσφατα πάντως ο διοικητής της Fed παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και το επόμενο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ