Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 17:26

  Απέτυχε και... αναδιπλώθηκε χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές - πτώση 13.10.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, οριοθετώντας για ακόμη μία φορά την παλίνδρομη κίνησή του στο εύρος 880-895 μονάδων, καθώς το διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει την ανάληψη μεγάλων ρίσκων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 884,11 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 883,76 μονάδων (-0,77%) και 895,79 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 985 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,91%, στις 2.153,63 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.416,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 553,23 μονάδες.

  Φοβήθηκε και πάλι τις 895 μονάδες

  Δύο πρόσωπα είχε σήμερα το Χρηματιστήριο. Το θετικό του, μέχρι τις 14:00, το οποίο εξαντλήθηκε στα επίπεδα των 895 μονάδων, δηλαδή εκεί που είναι η κοντινή του αντίσταση. Και το αρνητικό του, το οποίο επίσης εξαντλήθηκε στις 885 μονάδες, με την προσφορά να απορροφάται από επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις.

  Με τη σημερινή κίνηση, το Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε ότι μπορεί ως ένα βαθμό να αυτονομηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, ωστόσο δεν μπορεί να ακολουθήσει ανοδική πορεία παραβλέποντας στοιχεία που ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα να το επηρεάσουν, αφού θα καθορίσουν και τον βαθμό κινδύνου που μπορεί να αναλάβουν τα ξένα χαρτοφυλάκια (όπως ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική).

  Σε "παύση" οι εγχώριοι καταλύτες

  Η αίσθηση που μεταφέρεται πάντως στο Capital.gr από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι οι εσωτερικοί καταλύτες έχουν τεθεί σε παύση, ή στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν αντισταθμιστικά στην αυξημένη αβεβαιότητα. Με άλλα λόγια, η αγορά δεν μπορεί να λάβει ώθηση από τα ομολογουμένως πολύ θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία σαφώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

  Έτσι, η επίδραση των θετικά αναθεωρημένων εκτιμήσεων περιορίζεται κυρίως στον αμυντικό ρόλο έναντι του επενδυτικού risk off που ευλόγως εκδηλώνεται, με το Χρηματιστήριο μάλιστα να δείχνει πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Είναι άλλωστε κάτι που σπανίως βλέπουμε από τη Λ. Αθηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η πτώση του Ελλάκτωρ έφτασε το 10,32% σήμερα, μετά το χθεσινό +16,5%. Σήμερα υπήρξε διόρθωση μετά το χθεσινό άλμα, το οποίο σύμφωνα με το Capital.gr, συνδέεται με την απόκτηση του 0,75% του Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Με την αγορά αυτή το ποσοστό που ελέγχουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης πλησιάζει τα επίπεδα των Ολλανδών της Reggeborgh οι οποίοι κατέχουν το 29,8%.  

  Εκτός από τον Ελλάκτωρ, η Jumbo έχασε 3,15%, με τις Εθνική, Aegean και Alpha Bank να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%. Στο -1,16% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά ολοκληρωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχάλκο, Σαράντης, Titan, Eurobank, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ η τελευταία περιόρισε στο τέλος την άνοδο της, η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το 2,29%. Μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε χωρίς μεταβολή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ