Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 17:32

  Μίνι ράλι και ανάκτηση των 880 μονάδων στο Χρηματιστήριο

  Μίνι ράλι και ανάκτηση των 880 μονάδων στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη και με ακόμη πιο σημαντικές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να επωφεληθεί από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος και να κλείσει άνω των 880 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 882,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 868,86 μονάδων και 882,18 μονάδων.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,08%, στις 2.133,75 μονάδες, ενώ στο +1,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.432,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,64% στις 560,25 μονάδες.

  Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό το ΧΑ καταφέρνει να αντισταθεί στην πτώση και να υπερκεράσει την άνοδο των διεθνών αγορών. Συνήθως γινόταν το αντίθετο, πρώτο στην πτώση και τελευταίο στην άνοδο, με το μήνυμα της αναρρίχησης στη ζώνη των 880 μονάδων να δίνει μια θετική νότα για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και αν η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική.

  Και αυτό διότι όπως δείχνει και το ταμπλό η αγορά έχει βρει τις ισορροπίες με τους τίτλους της να εναλλάσσονται σε θετικούς και αρνητικούς με... θαυμαστή πειθαρχία. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις δίνουν κάποια κέρδη στα χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε αυτές τις κινήσεις, ενώ δεν λείπουν και οι στρατηγικές τοποθετήσεις, οι οποίες δεν κάνουν τη διαφορά μέχρι τώρα, αλλά λειτουργούν ως στηρίξεις στις διεθνείς αναταράξεις.

  Σε αυτό επίσης βοηθούν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, με τη Citigroup να υπενθυμίζει ότι τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 0,5% σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών)– από πτώση σχεδόν 7% που προέβλεπε πριν, ενώ το 2022 θα αυξηθούν κατά 27,4% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη.

  Με το βλέμμα στην ενέργεια

  Τη διπλή όψη μιας κίνησης της αγοράς επιβεβαιώσαμε επίσης σήμερα, καθώς ενώ ο κλοιός των ανατιμήσεων των προϊόντων, αλλά και του ενεργειακού κόστους είναι σαφώς ένας σημαντικός λόγος για την απροθυμία της αγοράς να αναλάβει ρίσκο, αφετέρου ο κλάδος της ενέργειας έλαμψε σήμερα.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα δεν είναι εύθραυστο και ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης και πάλι πλησίον του κινητού των 200 ημερών, αλλά υπάρχουν προς το παρόν οι στηρίξεις για να κρατήσει μια πιο αμυντική στάση.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +4,29% των Ελληνικών Πετρελαίων έκανε τη διαφορά, με τις Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3%. Στο +2,35% έκλεισε η Aegean, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Λάμδα, Εθνική, Βιοχάλκο, Eurobank, ΔΕΗ, Titan, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

  Η Coca Cola, o Ελλάκτωρ, η ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης. Ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,13%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ