Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 10:52

  Σε συμπληγάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Σε συμπληγάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, αλλά και με το βλέμμα τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά του να παραμείνει σε επαφή με τις 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 894,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 800 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.160,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,05% στις 559,49 μονάδες.

  Είναι σαφές ότι το ΧΑ δεν μπορεί να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες, ένα ορόσημο που αυξάνει τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, εάν δεν αρθούν οι αβεβαιότητες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο. Και αυτές οι αβεβαιότητες έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον συμπληγάδων, όχι μόνο στο ΧΑ, προερχόμενες τόσο από την Κίνα, με την Evergrande, όσο και από τις ΗΠΑ, με τις πιθανές αποφάσεις της Federal Reserve.

  Και μέσα σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ακόμη και μετά από πολύ κόπο, το ΧΑ έχει καταφέρει όχι μόνο να μείνει σε επαφή με τις 900 μονάδες, αλλά και να κρατήσει τις 892 μονάδες, όπου είναι και η πρώτη και κοντινή του στήριξη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μια αρνητική εξέλιξη θα βρει το ΧΑ θωρακισμένο, αλλά το θετικό μήνυμα δόθηκε σε πρώτο χρόνο.

  Οι δύο σχολές

  Στην τρέχουσα περίοδο πάντως επικρατούν στην αγορά δύο σχολές αναλυτών. Η πρώτη θέλει το ΧΑ να μην έχει ενσωματώσει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπως και να μην προεξοφλεί και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για τα επίπεδα τρίμηνα. Σε αυτό το σενάριο το ΧΑ στην παρούσα "ζεσταίνεται" και μόλις εκλείψουν οι διεθνείς αβεβαιότητες θα κάνει το ανοδικό ξέσπασμα, όπως είχε συμβεί και στο τελευταίο δίμηνο του 2020.

  Η δεύτερη σχολή θέλει το ΧΑ να έχει ενσωματώσει μεν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά να μην μπορεί να κινηθεί υψηλότερα δεδομένης της υψηλής εγχώριας και διεθνούς αβεβαιότητας. Ένα μείγμα συνέχισης της πανδημικής κρίσης, κλυδωνισμών από την Κίνα και σύσφιξης της πολιτικής από τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το σενάριο που αποτυπώνει στην παρούσα το ΧΑ και τηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ έχουν πάρει το ρόλο των ηγητών σήμερα της ανοδικής κίνησης, με κέρδη 1,63% και 1,12% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Σαράντης να μην κινούνται ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και ΟΤΕ, αλλά καμία δεν σημειώνει απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι η Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ