Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 11:03

  Ανοδικές κινήσεις σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο

  Ανοδικές κινήσεις σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη και πάντα εντός του εύρους της τελευταίας εβδομάδας κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλές και εστιασμένες σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους που προσφέρουν καλύτερη ορατότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 907,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.187,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,78% στις 567,61 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από το στενό εύρος της τελευταία εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 900 - 910 μονάδων, όπου ουσιαστικά και παλινδρομεί ισορροπώντας εν μέσω ήπιο trading τίτλων. Τα πρόσημα, όπως είναι αναμενόμενο σε αυτά τα επίπεδα τζίρου, είναι ευμετάβλητα, με τις στηρίξεις και τις πιέσεις να εναλλάσσονται σε μια αγορά που στερείται στην παρούσα ξεκάθαρης τάσης.

  Το οξύμωρο της αγοράς είναι ότι η στασιμότητα έχει έρθει σε μια περίοδο που εσωτερικά τουλάχιστον έχει εμφανιστεί πλήθος ισχυρών και θετικών καταλυτών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Μείζον καταλύτης φυσικά είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, κατά τους ξένους αναλυτές, έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις επιδόσεις της. Και δεν είναι μόνο οι παρελθούσες επιδόσεις, αλλά και οι μέλλουσες, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της πανδημικής κρίσης.

  Η διεθνής αβεβαιότητα, ειδικά στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, είναι, όπως έχει αναλυθεί από τη στήλη, ένας από τους βασικούς λόγους της αδυναμίας της αγοράς. Ωστόσο, αυτό που έχει προκύψει τελευταία είναι το ερώτημα για το πώς θα συμπεριφερθεί το ΧΑ σε ένα σενάριο διεθνών αναταράξεων και ποιες θα είναι οι άμυνες του σε περίπτωση που πιθανές αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες προκαλέσουν κλυδωνισμούς σε ευάλωτες και περιφερειακές αγορές. Η απάντηση αυτή ακόμη αναζητάται…

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, η ΕΛΧΑ, ο ΟΛΠ και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, η Aegean συνεχίζει πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας απώλειες 1,14%, με τις Jumbo, Σαράντης, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται ήπια πτωτικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ