Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 17:28

  Βρήκε τους "σωματοφύλακες" για το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Βρήκε τους “σωματοφύλακες” για το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο… πρόσωπο των Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τους "σωματοφύλακες" για να ανακόψει για ακόμη μία φορά την πτώση αλλά και να διατηρήσει τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και τις στηρίξεις, την ώρα που η διεθνής αβεβαιότητα έχει θέσει στην αναμονή αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 906,81 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 900,13 μονάδων (-0,58%) και 906,92 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 322 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,16%, στις 2.182,56 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.498,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,05% στις 567,18 μονάδες.

  Αν και έφτασε έως τις 900 μονάδες (-0,58%) ο Γενικός Δείκτης τελικά βρήκε τα στηρίγματα, όχι για να κινηθεί υψηλότερα, αλλά για να κρατήσει το ψυχολογικό αυτό όριο, όπως και τον κινητό μέσο των 30 ημερών, ήτοι στις 930 μονάδες, διατηρώντας εν ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο μομέντουμ. Βέβαια, το μήνυμα που δόθηκε για ακόμη μία φορά είναι ότι αν και οι αγοραστές έχουν τη ρευστότητα να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα, δεν επεμβαίνουν παρά μόνο επιλεκτικά και για να συγκρατήσουν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα.

  Δειλές κινήσεις από τους ξένους

  Αν και μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υπήρξαν κάποιες θετικές κινήσεις στο ταμπλό, δεν στάθηκαν ικανές για να δώσουν ώθηση στην αγορά. Και αυτό την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ ένας βασικός καταλύτης για την αγορά, ότι δηλαδή οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές βλέπουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο, βελτιώνοντας και τις εκτιμήσεις τους.

  Τελευταίο παράδειγμα, μάλιστα, ήταν σήμερα η Moody’s Analytics, η οποία μετατρέπει σε βασικό το αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, αναμένοντας την ανάπτυξη του 2021 στο 8,2%! Ένα επίπεδο που η ελληνική οικονομία είχε να δει πολλά χρόνια και σαφώς σε τίποτα δεν παραπέμπει στην αίσθηση που έχει τώρα η αγορά. Μάλιστα, η Moody’s Analytics διαπιστώνει ότι ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρά προς επέκταση.

  Τι είναι αυτό που λείπει από το Χρηματιστήριο

  Μέσα σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον λοιπόν αναδύεται μία ακόμη αδυναμία της ελληνικής αγοράς. Αυτήν της απουσίας κεφαλαίων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την άνοδο των αποτιμήσεων και να σπάσουν έναν εξαετή κύκλο που έθετε στον Γενικό Δείκτη στοπ στις 950 μονάδες.

  Και αυτά τα κεφάλαια, όσο και αν έχουν την "ελληνική σημαία" δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, με το Χρηματιστήριο να δείχνει ότι χρειάζεται τα ξένα κεφάλαια για τα καύσιμα της ανόδου. Μόνο που τα ξένα κεφάλαια έρχονται με το σταγονόμετρο, σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι παρακολουθούν τα στοιχεία στις δύο όχθες του Ατλαντικού, προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα έρθει η μεγάλη αλλαγή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επομένως, το ραντάρ των κεφαλαίων δεν μπορεί να εστιάσει ξεκάθαρα στη Λ. Αθηνών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι τίτλων των ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, κάνοντας μάλιστα τη διαφορά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 2,03%, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Titan, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Λάμδα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ