Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 15:41

  ΗΠΑ: Επιβραδύνεται η άνοδος του πληθωρισμού - Στο 5,3% διαμορφώθηκε τον Αύγουστο

  Είναι ο πληθωρισμός μια μακροπρόθεσμη απειλή ή απλά κάτι παρωδικό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα αύξηση κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αλλά με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους έξι μήνες, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει φτάσει στο ζενίθ του, αν και θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα εν μέσω των επίμονων περιορισμών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Τρίτη, ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο.

  Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.

  Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οπότε σημείωσε άνοδο κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

  Η επιβράδυνση του μηνιαίου ρυθμού ανόδου των τιμών ευθυγραμμίζεται με πεποίθηση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική. 

  Ωστόσο, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με ασθενέστερο ρυθμό, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο των μισθών.

  Εν τω μεταξύ η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ των τιμών, ενώ και τα ενοίκια κινούνται ανοδικά καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών ωθεί τις εταιρείες να ανακαλέσουν στο γραφείο τους εργαζόμενούς τους, προκαλώντας την επιστροφή των Αμερικανών στα αστικά κέντρα μετά την έξοδο προς τα προάστια που πυροδότησε η πανδημία.

  Αυτοί οι παράγοντες σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ