Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 11:08

  Άμυνες στις 920 μονάδες υψώνει το Χρηματιστήριο

  Άμυνες στις 920 μονάδες υψώνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.10

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους οδηγούν αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών σε ήπια αρνητικά εδάφη, ανατρέποντας το πρωινό θετικό πρόσημο, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στο book building της επανέκδοσης του 5ετούς και 30ετούς ελληνικού ομολόγου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,07% στις 922,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 10,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.213,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,04% στις 565,64 μονάδες.

  Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στις επανεκδόσεις αφενός του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875% που προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για κλείσιμο του βιβλίου ακόμη και μέχρι το μεσημέρι.

  Άλλωστε, μετά και την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου πιθανόν θα τονωθούν από τους φόρους της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι τώρα το ελληνικό κρατικό ταμείο διαθέτει περί τα 35 δισ., τα οποία μετά και τη σημερινή έκδοση θα κινηθούν πάνω από τα 37 – 38 δισ..

  Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο

  Αν και το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει τον "κακό εαυτό" του όσο πλησιάζει τις 930 μονάδες, αυτή τη φορά οι συνθήκες ίσως ευνοήσουν τη διάσπαση των υψηλών έτους, που συμπίπτουν και με υψηλά 19 μηνών, ανοίγοντας το δρόμο για συνέχιση της ανόδου. Τα επίπεδα έχουν ανακόψει τις αγοραστικές δυνάμεις ήδη τρεις φορές από τον Απρίλιο, με την αγορά να χρειάζεται σημαντικά αποθέματα ρευστότητας για να μπορέσει να διαπεράσει αυτόν τον σκόπελο.

  Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, δεδομένης και της πορείας της αγοράς από τα χαμηλά του Ιουλίου των 830 μονάδων, αλλά και της αντοχής που δείχνει μέχρι τώρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως έχουν εκδηλωθεί. Επίσης, η αφομοίωση των επιπέδων δείχνει να βαίνει καλώς την ώρα που το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο λόγω και των τελευταίων εξελίξεων με τους δείκτες τιμών καταναλωτή, που προφανώς επηρεάζουν τις νομισματικές αποφάσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Motor Oil σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Εθνική, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, Titan και ΕΥΔΑΠ συντηρούν τα κέρδη τους στο +1,13% και +1,08% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Eurobank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.

  είναι η Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ