Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Αυγ-2021 17:27

  Συνέχισε το ανοδικό σερί πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Συνέχισε το ανοδικό σερί πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τέταρτη ημέρα ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με την αγορά να βρίσκει σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένους τίτλους που κατάφεραν όχι μόνο να απορροφήσουν τις πιέσεις αλλά και να συμπαρασύρουν ανοδικά την πλειονότητα του FTSE 25.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 914,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 907,34 μονάδων (-0,02%) και 915,46 μονάδων (+0,87%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 56,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 808 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,84%, στις 2.189,32 μονάδες, ενώ στο +0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.501,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 552,86 μονάδες.

  Πάνω από τις 910 μονάδες ο Γενικός Δείκτης πλέον και η αγορά εισέρχεται στο εύρος που το τελευταίο τετράμηνο δοκιμάζονται οι αντοχές των αγοραστών. Επίσης, απέχει ελάχιστες μονάδες από το να μηδενίσει πλήρως το διορθωτικό κύμα που ξέσπασε στα μέσα του Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 918 μονάδες, καταγράφοντας μάλιστα μια πολύ σημαντική ανάκαμψη από τις 830 μονάδες της 9ης Ιουλίου.

  Εκτός όμως των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται μια πιο αποφασιστική διάσπαση των 910 μονάδων για να μπορέσει με αξιώσεις να κινηθεί προς τις 920 μονάδες. Και αυτό δείχνει να έχει μικρότερες πιθανότητες όσο οι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η διαφορά των επιδόσεων από τις 19/7, καθώς ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σχεδόν 5%, ενώ ο τραπεζικός σχεδόν 2%. Επίσης, αν και προσπάθησε, ο τραπεζικός δείκτης έδειξε σήμερα αδύναμος να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 550 μονάδες (στο τέλος καθόρισε η Εθνική την άνοδο), η διάσπαση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 575 και 600 μονάδες.

  Βέβαια, μετά από την καλή επίδοση του τελευταίου μήνα και πλέον, η αγορά χρειάζεται μια στάση προκειμένου να αφομοιώσει τα επίπεδα, αλλά και να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που εύλογα εκδηλώνονται και θα εκδηλωθούν. Στοίχημα φυσικά είναι και να δημιουργηθούν τα αναχώματα στα επίπεδα των 900 μονάδων, προκειμένου το ΧΑ να μπορέσει να διαχειριστεί με μεγαλύτερη συνέπεια πιθανή αναταραχή που θα δημιουργηθεί σε κάποιο νέο σήμα της επικείμενης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Federal Reserve. Άλλωστε, οι επενδυτές του εξωτερικού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΧΑ, καθώς έχουν πάντα ποσοστό που ξεπερνά το 60% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ ελλείψει σημαντικών καταλυτών στην εγχώρια αγορά η στρατηγική τους είναι ως επί τω πλείστον συνάρτηση διεθνών παραγόντων.

  Μετριοπαθείς προσδοκίες

  Χωρίς να μπορούν οι αναλυτές να χαρακτηρίσουν ως αισιόδοξο το κλίμα που επικρατεί στο ΧΑ τις τελευταίες ημέρες, τόσο η μεγάλη ανάκαμψη από τα χαμηλά του Ιουλίου, όσο και τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού, έχουν καλλιεργήσει κάποιες προσδοκίες για τις επιδόσεις της Λ. Αθηνών το επόμενο διάστημα. Και αυτές τις προσδοκίες τις τροφοδοτούν τόσο τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και οι νέες εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες βλέπουν να επιβεβαιώνεται το αισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ (+5,7% για το 2021).

  Όπως μάλιστα αναφέρει η Εθνική, οι διαθέσιμες ενδείξεις του τουρισμού για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με άνοδο 3,61%, με την Εθνική, τον ΑΔΜΗΕ, τη Motor Oil, την Πειραιώς και την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με κέρδη ανώτερα του 2%. Άνω του +1% κινήθηκαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΤΕ, Titan και Jumbo.

  Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Aegean, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Coca Cola έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να σημειώνει απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης και ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ