Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 14:36

  Τραπεζικές στηρίξεις βρίσκει το Χρηματιστήριο

  αγορές άνοδος 28.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ισχυρές στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από δεικτοβαρείς τίτλους όπως η Coca Cola, λαμβάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μπορεί να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, πάνω από τις 880 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,54% στις 882,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 8,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.113,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,58% στις 532,88 μονάδες.

  Τεχνική δοκιμασία στις 885 μονάδες

  Μπορεί να προσέγγισε νωρίτερα τις 885 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, εντούτοις τεχνικά θα χρειαστεί την αποφασιστική κατοχύρωση του επιπέδου για το αγοραστικό σήμα. Και μετά από επτά ημέρες συνεχόμενης ανόδου, ίσως χρειαστεί η αγορά μια στάση για να μπορέσει να κρατηθεί σε επαφή με το επίπεδο αυτό, εκτός εάν ο τραπεζικός δείκτης δείξει ότι έχει αφυπνιστεί μετά από σημαντικές υποαποδόσεις τον Ιούλιο.

  Συνολικά πάντως, οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε περίπτωση υπέρβασης των 885 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων. Ενδεχομένως μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο, όπως ήδη έχουν αναφέρει οι περισσότεροι αναλυτές.

  Παραμένει η επιφυλακτικότητα

  Πάντως, αυτό που μεταφέρεται από τα εγχώρια desk είναι ότι παρά την ανάκαμψη της αγοράς και το θετικό της σερί, η επιφυλακτικότητα παραμένει. Μια επιφυλακτικότητα που μεγεθύνεται μάλιστα και από την υποτονικότητα στις συναλλαγές, με τα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα να παραμένουν στο περιθώριο ακόμη και παρά τις θετικές αναλύσεις των ξένων.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από τις δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που η αγορά χρειάζεται και τις εσωτερικές διορθώσεις για να αποφορτίσει τους ταλαντωτές και να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 3,50%, με τις Coca Cola, Eurobank, Aegean, Πειραιώς και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo κινούνται σε αρνητικό έδαφος, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%, με τις ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ