Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 11:14

  Πλώρη για τις 880 μονάδες βάζει το Χρηματιστήριο

  Πλώρη για τις 880 μονάδες βάζει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με τα επίπεδα των 880 μονάδων φλερτάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας μάλιστα πολλά στηρίγματα για να συνεχίσει το ήδη 6ήμερο ανοδικό του σερί και να διευρύνει την ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά στα μέσα του Ιουλίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,31% στις 879,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.105,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,25% στις 522,19 μονάδες.

  Το ΧΑ δείχνει έχει βάλει πλώρη να κλείσει τον Ιούλιο μακριά από τα χαμηλά των 830 μονάδων, αλλά και να περιορίσει την ψαλίδα των μηνιαίων απωλειών στις "δύο και σήμερα" συνεδριάσεις που απομένουν. Το τελευταίο φυσικά είναι πέρα για πέρα εφικτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο μήνας άρχισε με τον γενικό δείκτη να κινείται στις 884 μονάδες, αλλά φαίνεται πιο δύσκολο για τον τραπεζικό δείκτη, οι μηνιαίες απώλειες του οποίου παραμένουν στο 6,50%. 

  Πήραν τα ηνία οι κατασκευές… αναμένονται οι τράπεζες

  Αυτό που επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι ότι ο γενικός δείκτης κατάφερε να ανακάμψει χωρίς μάλιστα τη συνδρομή των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες τουλάχιστον δεν ήταν "αρνητικοί πρωταγωνιστές", δηλαδή δεν "βάρυναν" την ανοδική κίνηση. Αντ’ αυτού, τόσο ο κατασκευαστικός, όσο και ο ενεργειακός κλάδος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και εκείνος της πληροφορικής στα πιο "μικρά", βοήθησαν στην ανάκαμψη της αγοράς, η οποία σωρευτικά ξεπερνά σε κέρδη το 5%. 

  Το στοίχημα τώρα επομένως είναι διπλό. Το πρώτο είναι να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μπορεί χρηματιστηριακά να κάνει τη διαφορά και το δεύτερο να μην ανακοπεί η ανάκαμψη στα επίπεδα των 885 μονάδων, το επίπεδο δηλαδή που θα αλλάξει επί τα βελτίω το βραχυπρόθεσμο κλίμα στο ΧΑ. Εάν η αγορά καταφέρει να κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις της χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα, τότε οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη δοκιμασία της επόμενης αντίστασης, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι θα έχουν τροφοδοτηθεί από τα κέρδη του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, ένα ακόμη pullback δεν αποκλείεται, με την αγορά να επιβεβαιώνει την πλάγια κίνηση του τελευταίου τετραμήνου και να αναβάλει για ακόμη μία φορά την ανοδική διαφυγή της. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και Coca Cola στηρίζουν την αγορά με τα κέρδη του 1,18% και 1,14% που σημειώνουν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Titan, Εθνική, Μυτιληναίος, Aegean, Eurobank, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 1,34%, με τις ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ να κινούνται σε ήπια πτωτικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι η Πειραιώς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ