Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 11:00

  Άμυνα στο profit taking παίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Υπό ήπιες και... τραπεζικές πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πιο επιφυλακτικά, αλλά με αρκετές στηρίξεις από τους τίτλους του, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να εδραιωθεί εκ νέου πάνω από τις 850 μονάδες και να συνεχίσει το σερί της ανάκαμψης μετά τα χαμηλά των 830 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 856,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.050,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,30% στις 515,33 μονάδες.

  Αν και οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξακολουθούν να επηρεάζουν το ΧΑ, όπως και όλες τις αγορές του πλανήτη, ωστόσο η ανάκαμψη που επιχειρείται από τα χαμηλά των 830 μονάδων μόνο αμελητέα δεν είναι. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η Λ. Αθηνών την είχε ανάγκη, ώστε να μην δοκιμάσει τον κινητό των 200 ημερών, η καθοδική διάσπαση του οποίου θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

  Αντιμέτωπο με τον "κακό του εαυτό" το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αυτό που επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr είναι ότι το ΧΑ θα πρέπει να ξεπεράσει την ασθένεια της…  ρηχότητας και των βραχυπρόθεσμων κινήσεων και να προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια. Όσο δεν το καταφέρνει αυτό, αντιδράσεις σαν αυτές του προηγούμενου διημέρου θα επιφέρουν και τις αντίστοιχες πιέσεις από το άμεσο profit taking, αφήνοντας στη μέση κάθε προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

  Η εποχικότητα σαφώς δεν βοηθά, αλλά ούτε και η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία που ανακόπτει την διάχυση ξένων κεφαλαίων σε πιο περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική. Και αυτό που είναι σαφώς κοινή αλήθεια στη Λ. Αθηνών είναι ότι χωρίς ξένα κεφάλαια η τροφοδότηση της αγοράς θα είναι δύσκολη, ή τουλάχιστον αδύναμη για να διασπάσει τη μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας εξαετίας.

  Την ίδια ώρα, για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει έστω και μια ψηφίδα της γιγαντιαίας παγκόσμιας ρευστότητας, θα πρέπει να πείσει ότι έχει ξεπεράσει τις ασθένειες της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης και ότι μπορεί να "μεγαλώσει" τις εισηγμένες του ώστε να πρωταγωνιστήσουν άμα την εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΕΛΧΑ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Aegean και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ κινούνται με απώλειες 1,38% και 1,54% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Titan, Jumbo, Coca Cola, Λάμδα και Βιοχάλκο να ακολουθούν με ήπιες πιέσεις. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ