Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουλ-2021 17:23

  Ήπια και με επιφυλάξεις, η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

  Σε κλοιό ρευστοποιήσεων επανήλθε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ανοδικά, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις, κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να καλύψει κάποιο έδαφος από το χθεσινό sell off, τελικά δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα της αλλαγής της τάσης, καθώς οι κίνδυνοι από την εξάπλωση των μεταλλάξεων της Covid 19 ανακόπτουν κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 838,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 834,51 μονάδων (+0,16%) και 842,80 μονάδων (+1,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 859,5 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62%, στις 2.008,42 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.367,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 506,14 μονάδες.

  Πρώτο στην πτώση... τελευταίο στην άνοδο... Αυτό ήταν το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, για τη σημερινή εικόνα του ΧΑ, το οποίο αν και αντέδρασε μετά το χθεσινό sell off, δεν κατάφερε όμως ούτε να απομακρυνθεί από τα χαμηλά του τετραμήνου, ούτε και να πείσει ότι κάτι έχει αλλάξει στο μέτωπο της πανδημίας. Μάλιστα, όταν ο τζίρος της αντίδρασης δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το χθεσινό sell off ανέβασε τον τζίρο στα 85 εκατ., τότε μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει αυτή η εικόνα.

  Έχουμε δρόμο ακόμη...

  Αν και το ΧΑ έχει δείξει το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει καμία ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί γύρω από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, είναι σημαντικό να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ήτοι στις 820 μονάδες. Επίσης, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι σε μικρή απόσταση είναι και  ο ΚΜΟ 200 του FTSE 25, ήτοι στις 1.970 μονάδες, με πιθανή διάσπαση να αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πωλήσεων και stop loss.

  Βέβαια, η Moody's δείχνει να παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό τον αστερίσκο όμως της πορείας της νέας μετάλλαξης Δέλτα, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη αλλά και το σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Ο οίκος, αν και υπογραμμίζει τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο των επενδύσεων και των αγορών καθώς και τα σημαντικά οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνει πως η Δέλτα, στο δυσμενές σενάριο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οριακή ύφεση το 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024.

  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, ενώ η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και στο 3,7% το επόμενο έτος, με το 2023 να αναμένεται η μεγάλη απογείωση του τουρισμού. Πάντως, όπως υπογραμμίζει η Moody’s Analytics, η πορεία και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημείωσε απώλειες 2,96%, καθώς ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο -1,60%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegan, Eurobank και ΕΛΧΑ, ενώ Ελλάκτωρ και Πειραιώς έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 3,12%, με την Εθνική και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν στο +2,62% και +2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Titan, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ