Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 13:46

  Χάνει τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο

  Χάνει τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στη ζώνη των 865 μονάδων παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος, ανακόπτοντας την προσπάθεια να μειωθεί το εύρος της πτώσης της εβδομάδας μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,30% στις 866,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.081,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,06% στις 535,93 μονάδες.

  Όταν ο όγκος των συναλλαγών δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ούτε καν τα 5 εκατ. τεμάχια, μετά από τρεις ώρες, τότε η εικόνα της αγοράς μόνο ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί να δώσει. Αλλά αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι παρά την πίεση των τιμών, η αγορά δεν έχει ενεργοποιηθεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες τοποθετήσεων, ειδικά σε μετοχές που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως όλα δείχνουν η επικρατούσα στρατηγική είναι η διατήρηση της ρευστότητας που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στο μέλλον.

  Η τεχνική εικόνα

  Η αγορά δείχνει να αποφεύγει αυτήν την εβδομάδα την καθοδική διάσπαση των 850 μονάδων, η οποία θα δημιουργούσε αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 830 μονάδων. Σύμφωνα με την Fast Finance η επόμενη σημαντική στήριξη ήταν στις 790 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, οι 886 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) αποτελούν το 1ο εμπόδιο για τον επόμενο ανοδικό στόχο των 915 μονάδων.

  Αντίστοιχα στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2.075 μονάδες πρέπει να διακρατηθούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2.015 και 1.980 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών. Οι 2.142 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) είναι το 1ο εμπόδιο για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής πορείας της αγοράς.

  Πάντως, θετικά μπορεί να λειτουργήσει μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch σήμερα. Όπως αναφέρει το Capital.gr σήμερα, αν και οι Société Générale και Citigroup δεν "συμφωνούν" σχετικά με το αποτέλεσμα της νέας αξιολόγησής της Fitch, καθώς η πρώτη εκτιμά πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε rating και προοπτικές ενώ η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, ωστόσο έχουν κοινή "γραμμή" σε ένα σημείο: Στο ότι οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων είναι και αυτές που θα καθορίσουν τη στάση που θα έχουν οι οίκοι αξιολόγησης. Με λίγα λόγια, οι περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους εξαρτώνται από το εάν θα συνεχιστεί, και πώς, η στήριξη της ΕΚΤ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει κέρδη 4,87%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο +2,66%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Titan, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας κινείται πλησίον της νέας προσαρμοσμένης τιμής των 1,2630 ευρώ, με τον Σαράντη και τα ΕΛΧΑ να είναι στο -1,36% και -1,13% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις ΟΛΠ και ΕΧΑΕ να είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ