Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 10:58

  Ήπια και επιλεκτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Με τραπεζικά στηρίγματα η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τα "μπρος – πίσω" στη νέα του "κανονικότητα" εντός του εύρους των 860-870 μονάδων, με τις συναλλαγές μάλιστα να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ακόμη μία συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 869,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,99% στις 540,91 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της αγορά είναι σαφώς η μετοχή του Ελλάκτωρ, καθώς διαπραγματεύεται με την προσαρμοσμένη τιμή των 1,2630 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Η μετοχή κινείται υψηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή και στα 1,30 ευρώ, με την τιμή διάθεσης να είναι στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή και η σχέση 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλιές.

  Αφαίμαξη από ΑΜΚ και ομόλογα

  Η "ταλαιπωρία" στην ελληνική αγορά ήδη μετρά έναν μήνα, με τον γενικό δείκτη να προσπαθεί να κρατηθεί σε ένα εύρος που αποτελεί το ελάσσων μαξιλάρι από τα χαμηλά των 850 μονάδων. Βέβαια, η αδυναμία είναι εμφανής, τόσο λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του 4ου κύματος της πανδημίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την εξελισσόμενη τουριστική περίοδο, όσο και από τις πρόσφατες αυξήσεις και εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις που όπως φαίνεται αφαίμαξαν την αγορά.

  Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, το γεγονός ότι τόσες εταιρίες συνωστίζονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια, καταδεικνύει ότι θέλουν να προλάβουν την ευνοϊκή συγκυρία, εκτιμώντας ότι δεν θα κρατήσει για πολύ…. Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να πιέζεται, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ, με τον ΔΤΡ να παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων.

  Παρ’ όλα αυτά, τα έως τώρα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα (δεδομένων των συνθηκών), τα βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις μέσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που θα παραμείνουν λόγω καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι μέχρι τέλος έτους, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 2,17%, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Titan και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, Aegean και Σαράντης σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 0,39% και 0,23% αντίστοιχα, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ