Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 10:53

  Τραπεζικές πιέσεις αλλάζουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

  Τραπεζικές πιέσεις αλλάζουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:15

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μοιρασμένα πρόσημα, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος, είναι η εικόνα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελεί υπό το συναλλακτικό μονοπώλιο της Alpha Bank και της Eurobank. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 867,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.089,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,72% στις 545,71 μονάδες.

   

  Μετά το τριήμερο συναλλακτικό κρεσέντο της Alpha Bank, το οποίο πυροδοτήθηκε από την αναβάθμιση της μετοχής στους δείκτες MSCI, σήμερα έχει σειρά η Eurobank, η οποία αν και κινείται με ήπιες απώλειες, ήδη έχει διακινήσει το 80% του όγκου της αγοράς. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και ένα πακέτο 6,9 εκατ. τεμαχίων, στην τιμή των 0,83 ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 0,18% και ήταν αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

  Μεταλλάξεις, ΑΜΚ και ομόλογα

  Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, αν και το ΧΑ έχει πολλούς και καλούς λόγους να κάνει την ανοδική διαφυγή, μια σειρά από παράγοντες συντηρούν την αποστροφή κινδύνου. Ο πρώτος και βασικός είναι οι μεταλλάξεις του Covid 19, η διασπορά των οποίων συντηρεί  το φάσμα των νέων περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, επιδεινώνοντας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, τόσο οι αυξήσεις κεφαλαίου από εισηγμένες όσο και οι ομολογιακές εκδόσεις απορροφούν μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έχει αποκτηθεί το τελευταίο 9μηνο στην Λ. Αθηνών. Μόνο τον Ιούλιο, τα κεφάλαια που θα απαιτήσουν οι εκδόσεις ομολόγων φτάνουν τα 1,5 δισ., η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει χρόνο.

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και δεδομένης της εποχικότητας των συναλλαγών, το ΧΑ δεν αναμένεται να καταφέρει να βγει από την ήδη 3μηνη συσσώρευση τουλάχιστον μέσα στις επόμενες 7-8 εβδομάδες. Μπορεί βέβαια κατά διαστήματα να βρίσκει τα στηρίγματα για να μένει κοντά στις 900 μονάδες, ωστόσο η οριστική τους υπέρβαση θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία παραμένουν "παγωμένα" ή "απασχολημένα" σε άλλα assets.

  Στο ταμπλό

   
  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,72%, με την Εθνική να είναι στο -1,83%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Πειραιώς, Λάμδα, Aegean, Eurobank, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. 

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας σημειώνει άλμα 4,08%, με τον ΟΛΠ να είναι στο +2,39%. Κέρδη 1,1% σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Jumbo και ΔΕΗ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ