Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 13:58

  Μάχες για τις 870 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Μάχες για τις 870 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να κρατά την επαφή με τις 870 μονάδες το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά οι πιέσεις που δέχεται από δεικτοβαρείς, όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, δεν αφήνουν περιθώρια ελέγχου της πτώσης σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα μάλιστα που οι συναλλαγές είναι "μετρημένες".

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,5% στις 869,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.100,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,18% στις 551,94 μονάδες.

  Οι αλλαγές που έφερε στη μετοχή της Alpha Bank η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, με τις νέες μετοχές να είναι από σήμερα στο ταμπλό, έχουν φέρει τη μετοχή στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Βέβαια, η έντονη δραστηριότητα στη μετοχή έχει καλύψει τη συναλλακτική άπνοια στην οποία βρίσκεται το ΧΑ, το οποίο αδυνατεί να ενεργοποιήσει τα χαρτοφυλάκια ακόμη και σε μια περίοδο που οι αποκοπές μερισμάτων και η προοπτική των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης πλησιάζει.

  Απορρόφηση ρευστότητας

  Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι μεγάλος μέρος της ρευστότητας που δραστηριοποιείται στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία απορροφάται στις ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν λείπει και η κριτική σε αυτό, ότι δηλαδή η αγορά δείχνει τις δομικές της αδυναμίες, ήτοι τη ρηχότητα και την δυσκολία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΧΑ, θα πρέπει να κρατήσουν τις 850 μονάδες, προκειμένου ο γενικός δείκτης και όλη η αγορά να μπει σε νέες περιπέτειες. Πάντως, όπως εξηγεί σήμερα στο Capital.gr ο Γιάννης Γιαπράκης της VitalFinance, χωρίς να θεωρείται δεδομένο είναι πλέον πολύ πιθανό το ανοδικό κύμα 3 να έχει ολοκληρωθεί στο υψηλό των 928 μονάδων και ο ΓΔ να προχωρήσει σε μια σχετικά ήπια διόρθωση που η εκτίμησή του είναι ότι με αρκετές πιθανότητες θα φτάσει στην πράσινη περιοχή Β (775-840 μονάδες) για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένα νέο αρκετά ισχυρό ανοδικό κύμα.

  Και προσθέτει ότι αν και αναμένει μια μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τις επόμενες 15 – 45 χρηματιστηριακές ημέρες (η διάρκεια δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί και θα εξαρτηθεί και από το βάθος της διόρθωσης) η αγορά διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική της και είναι αρκετά πιθανό τόσο το υψηλό όσο και το κλείσιμο του έτους να βρεθεί αρκετά ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής μερίσματος, σημειώνει απώλειες 5,05%, με τον ΟΤΕ να είναι στο -2,32% και τις ΕΧΑΕ, Titan, Aegean, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 2,70%, με τη ΔΕΗ και την Coca Cola να είναι στο +1,26% και στο +1,08% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ