Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 11:06

  Παίρνουν ξανά προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Παίρνουν ξανά προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να εστιάζουν τόσο στην εισαγωγή των νέων μετοχών της Alpha Bank, όσο και στον ΟΠΑΠ, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,46% στις 869,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.100,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,64% στις 547,46 μονάδες.

  Τα βλέμματα παραμένουν στη μετοχή της Alpha Bank σήμερα, καθώς εντάχθηκαν στο ταμπλό και οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται πλέον στα 2,6 δισ. ευρώ, ήτοι στη δεύτερη θέση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επίσης, οι πιέσεις στον ΟΠΑΠ επηρεάζουν την αγορά, με τον Οργανισμό να διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα μερίσματος (0,55ευρώ/μτχ).

  Επιστροφή στην πτώση, μετά το διάλλειμα...

  Αν και η κίνηση της Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες βοήθησε στην αντίδραση της αγοράς, σήμερα το ΧΑ επιστρέφει στην πτωτική του πορεία και στην εσωστρέφεια, όπως άλλωστε δείχνει και η συναλλακτική δραστηριότητα. Είναι πλέον κουραστικό για πολλά χαρτοφυλάκια να βλέπουν τις συναλλαγές τόσο υποτονικές καθημερινά, καθώς εάν έλειπε η έντονη δραστηριότητα στην Alpha Bank, ο τζίρος και ο όγκος θυμίζουν ημέρες… Δεκαπενταύγουστου.

  Η συναλλακτική άπνοια αυτή αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο και έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της ρευστότητας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραλείψει το γεγονός ότι αποτελεί ένα δείγμα επιφυλακτικότητας νέων κεφαλαίων για μια αγορά που έχει μείνει πίσω στον αγώνα ανατροπής των απωλειών της πανδημίας.

  Άλλωστε, ακόμη και σε επίπεδο οικονομίας, η κάλυψη του χαμένου εδάφους δεν έχει αρχίσει ακόμη, αν αναλογιστεί κανείς και τις μέχρι τώρα επιδόσεις του τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα (και σε άλλες χώρες), μετά και τη σημερινή τελική έγκριση που θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 4,50%, με τις ΟΤΕ, Alpha Bank, EXAE και Titan να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Eurobank, Λάμδα και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 1,38% και 1,20% αντίστοιχα, με τις Aegean, Jumbo, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαράντη και ΟΛΠ να ακολουθούν με ήπια άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ