Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 11:00

  Κάτω και από τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Γύρισε στο τέλος θετικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με… φόρα κάτω από τις 870 μονάδες υποχωρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη νέα χθεσινή αδυναμία του να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, τροφοδότησε τους πωλητές, δοκιμάζοντας πλέον και την τελευταία στήριξη πριν τις 850 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,37% στις 865,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.084,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,14% στις 526,82 μονάδες.

  Η καθοδική κίνηση της αγοράς δεν μπορεί να ανακοπεί. Τουναντίον μάλιστα όσο η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, οι πωλητές ενεργοποιούνται και εντείνουν τις πιέσεις τους στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, οδηγώντας πλέον τον γενικό δείκτη κάτω από τη στήριξη των 870 μονάδων. Και εκεί είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν επισκεφτεί εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά των 852 μονάδων, τα οποία είχε αγγίξει στις 21 Μαΐου.

  Επί της ουσίας δηλαδή η αγορά επιβεβαιώνει την παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 850-930 μονάδων που ακολουθεί από τον Απρίλιο, όταν και ανέκτησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία της 900 μονάδες, με τις συναλλαγές μάλιστα να δείχνουν ότι το ΧΑ έχει βαλτώσει. Και εκτός των άλλων αβεβαιοτήτων, αυτό που έχει επηρεάσει και έχει τονιστεί πολλάκις είναι η ορατότητα πλέον ότι το τουριστικό τρίτο τρίμηνο του έτους μάλλον θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου. Έτσι το μείγμα της εποχικότητας των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το ΧΑ έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη "Δέλτα" του κορονοϊού έχουν βαρύνει το κλίμα.

  Οι πιέσεις εκ της Coca Cola

  Η σημερινή, πάντως, συνεδρίαση δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και την αποκοπή μερίσματος στην Coca Cola, η οποία με τη στάθμισή της ασκεί ισχυρές πιέσεις στην αγορά. Το μέρισμα είναι ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί σε απόδοση 2%, με τη μετοχή να είναι στο -3,16%.

  Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθούν οι αναταράξεις της Coca Cola, η αγορά θα πρέπει άμεσα να ανακτήσει την περιοχή των 870 μονάδων. Στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης τιμών ενδέχεται να παρουσιαστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό, εφόσον το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, ωστόσο θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός του -3,16% της Coca Cola, οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Titan, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ