Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 11:18

  Παραμένει σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο

  «Κόκκινος» ο Ιούνιος στο Χρηματιστήριο, άντεξαν οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Απωλειών συνέχεια σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν δείχνει ότι μπορεί να ανακόψει την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, καθώς οι πιέσεις από τη μείωση του κινδύνου (risk off) παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 871,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.103,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,39% στις 535,95 μονάδες.

  Πλέον η αγορά δοκιμάζει και τις 870 μονάδες, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν οδηγηθεί στα πρόσφατα χαμηλά των 850 μονάδων, με τη μετάλλαξη του ιού, τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, αλλά και την άνοδο των εμπορευμάτων διεθνώς, να συνθέτουν το κατάλληλο σκηνικό αποστροφής κινδύνου (risk off) σε αγορές που πραγματικά είναι ευάλωτες, όπως η ελληνική. Το επόμενο ως εκ τούτου στοίχημα είναι εάν το ΧΑ μπορεί να ενεργοποιήσει και πάλι τα αντανακλαστικά μόλις πλησιάσει τις 850 μονάδες, ή οδηγηθεί σε νέα χαμηλά έτους.

  Θετική ακόμη η μακροπρόθεσμη τάση

  Αν και η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά είναι σαφώς αρνητική, η μακροπρόθεσμη παραμένει ανοδική, σύμφωνα με την Beta Securities, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα τοποθετώντας σε έναν πίνακα τις τελευταίες τιμές των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών (ΚΜΟ 200). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάση (από καθοδική σε ανοδική) μέσα στο 2019 άλλαξε μόλις μία φορά στις 25/2 (υπήρξε μόλις ένα διήμερο λανθασμένης αλλαγής τάσης) και στη συνέχεια στις 24/2/2020 η τάση έγινε πτωτική (λόγω πανδημίας).

  Μετέπειτα, και συγκεκριμένα στις 16/11/2020 (μετά την ανακοίνωση για την εύρεση εμβολίου), η ανοδική τάση έλαβε πάλι τα σκήπτρα, που διατηρείται μέχρι και σήμερα με μια σχετική ασφάλεια της τάξεως του 9%. Συμπερασματικά, μία αλλαγή τάσης έλαβε χώρα το 2019, δύο αλλαγές τάσης το 2020, ενώ το 2021 συνεχίζεται η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 2,21% και 2,05% αντίστοιχα, με τις ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Eurobank, Λάμδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Titan, EXAE, Coca Cola, Σαράντης και Μυτιληναίος.

  Χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ η Jumbo είναι η μοναδική στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη, αλλά σημειώνει κέρδη μόλις 0,28%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ