Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 11:07

  Επανήλθαν οι κορονο-φόβοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστήριο: Μεικτά πρόσημα στο ταμπλό αλλά… κέρδη για τον ΓΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα επίπεδα των 880 μονάδων προσγειώνεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνει στο ταμπλό του το φάσμα νέων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, τόσο υπό τον φόβο της παράλλαξης Δέλτα της Covid 19, όσο και των χαμηλών ρυθμών εμβολιασμού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,88% στις 878,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.121,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,30% στις 543,88 μονάδες.

  Οι φόβοι της παράλλαξης

  Η αγορά δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί τον κίνδυνο η οικονομία να επανέλθει σε περιοριστικά μέτρα και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων που θα μπορούσε να την αποτρέψει. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια καταστροφική οπισθοδρόμηση κοινωνική αλλά κυρίως οικονομική, με τις ελπίδες για την ανάκαμψη του τουρισμού να σβήνουν εν τέλει.

  Αλλά ακόμη και αν η οικονομία δεν ξαναβιώσει καθολικό lockdown, πιθανές νέες κρατικές εντολές για κλείσιμο κλάδων μέσα στο Φθινόπωρο, όπως συνέβη το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστούν.

  Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Capital.gr, αντί για ανάκτηση των απωλειών που αναμένουμε θα είχαμε νέα δημοσιονομική αιμορραγία ύψους 3 δισ. από απώλεια εσόδων και αυξημένες δαπάνες για μέτρα στήριξης για όσο διαρκέσουν οι περιορισμοί αυξάνοντας χρέος και έλλειμμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

  Τεχνική εικόνα

  Με τη συνεχή διολίσθηση της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην καρδιά της στήριξης των 875 – 880 μονάδων, ενώ το σενάριο της ανάκτησης των 900 μονάδων δείχνει να απομακρύνεται. Σύμφωνα με την Fast Finance, σε εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε πολύ σοβαρό ανάχωμα στις 850 μονάδες αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα δοκιμαστεί στην παρούσα.  

  Σε επίπεδα FTSE 25, οι 2.114 μονάδες στην παρούσα προσφέρουν σημαντική στήριξη με τις 2.176 από στήριξη να έχουν γίνει αντίσταση. Μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 2.215 μονάδες, ενώ στο εβδομαδιαίο φαίνεται πόσο σημαντική είναι η στήριξη των 2.100 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,18%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάκο, Ελλάκτωρ και Titan. Ο Σαράντης κερδίζει 1,70%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ