Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 14:10

  Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Ισορρόπησε πέριξ των 910 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πτώση του τραπεζικού κλάδου να αντισταθμίζεται από κινήσεις δεικτοβαρών τίτλων του FTSE 25, όπως η Coca Cola. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,05% στις 887,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.145,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,59% στις 547,70 μονάδες.

  Ο τζίρος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την αγορά που επιμένει, καθώς ακόμη και μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης δεν είχαν διακινηθεί πάνω από 7 εκατ. τεμάχια, αξίας κάτω από 16 εκατ. ευρώ. Μια αγορά που βλέπει τις συναλλαγές της σε τόσο χαμηλά επίπεδα δεν θα μπορούσε να έχει αξιώσεις για καλύτερες αποδόσεις στην προσπάθεια ανακοπής της διορθωτικής πορείας του τελευταίου δεκαημέρου. 

  Οι προοπτικές καλές… οι φόβοι αυξημένοι

  Μπορεί καθημερινά η αγορά να δέχεται ενέσεις αισιοδοξίας από ξένους αναλυτές, σημερινό παράδειγμα ήταν και η βελτίωση της στάσης της Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες, όμως οι πωλητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Και ο βασικός λόγος είναι η παράλλαξη Δέλτα, που έχει επαναφέρει το φάσμα νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα, δεδομένου του ότι και οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν είναι οι αναμενόμενοι.

  Και μπορεί το ΧΑ να είχε καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομική δραστηριότητα βρισκόταν υπό περιορισμό, όμως στο τρέχον τρίτο τρίμηνο η επίδραση πιθανών νέων μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος κορυφώνεται. Εάν ο κλάδος αυτός δεν καταφέρει να πετύχει έστω το 50% των επιδόσεων του 2019, τότε η αρνητική επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη από τους περιορισμούς του πρώτου τριμήνου. 

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η βραχυπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι αρνητική, με τις στηρίξεις να βρίσκονται στις 880 μονάδες. Εάν θέλει να βγει από αυτή τη ζώνη ο Γενικός Δείκτης πρέπει να ανακτήσει την πρώτη αντίσταση στις 900 μονάδες. Ωστόσο, με τον τραπεζικό να δοκιμάζει τη στήριξη των 550 μονάδων αυτήν την ώρα, οι προσδοκίες για μια πιο πειστική αντίδραση υποχωρούν σημαντικά. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και ο ΟΛΠ σημειώνουν πτώση 1,43% και 1,23% αντίστοιχα, ενώ οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Titan, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Λάμδα, Eurobank, ΟΤΕ και ΔΕΗ ακολουθούν με ήπιες απώλειες. 

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Alpha Bank, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς καμία να κινείται πάνω από το +1%. Χωρίς μεταβολή είναι η Aegean και ο ΑΔΜΗΕ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ