Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιουν-2021 13:48

  Δεικτοβαρής… πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Δεικτοβαρής… πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν μπορεί να εκδηλώσει αντίδραση και να "γυρίσει" το αρνητικό πρόσημο του Ιουνίου, το οποίο και θα ροκανίσει τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του έτους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,55% στις 888,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.151,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,31% στις 559,33 μονάδες.

  Η συνεδρίαση σήμερα χαρακτηρίζεται από μοιρασμένα πρόσημα, αλλά πιέσεις στον γενικό δείκτη εξαιτίας των εξάρσεων των εντολών από τους πωλητές σε επιλεγμένους τίτλους. Ο γενικός παραμένει κάτω από τις 890 μονάδες τις τελευταίες ώρες, χωρίς να μπορεί να ανακτήσει τη διασπασθείσα (προς ώρας) στήριξη των 893 μονάδων, η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι νεοτέρας.

  Το μήνυμα όμως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι ο FTSE 25 κράτησε σήμερα τα επίπεδα του ΚΜ των 60 ημερών, ήτοι στις 2.145 μονάδες, αν και δοκιμάστηκαν έως τις 2.142 μονάδες. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι διασπάστηκε ο ΚΜ των 30 ημερών, στις 2.177 μονάδες, την ώρα μάλιστα που τα περιθώρια ώστε να δοκιμαστεί και ο ΚΜ 30 του τραπεζικού δείκτη (522 μονάδες) είναι ακόμη μεγάλα, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και τον FTSE 25 σε περίπτωση διεύρυνσης της πτώσης.

  Οι φόβοι της μετάλλαξης

  Αν και ακόμη η κυβέρνηση τηρεί χαμηλά τους τόνους για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, το οικονομικό επιτελείο, αλλά και η αγορά δεν μπορούν να παραβλέψουν πιθανό εκτροχιασμό της μετάδοσης στην κοινότητα. Όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr στο οικονομικό επιτελείο, η ανησυχία εντοπίζεται στο χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού εντός Ελλάδας, καθώς ήδη η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο στην Γαλλία και την Γερμανία, δημιουργεί ήδη πρόβλημα στην ροή των τουριστών προς την Ελλάδα.

  Όλα αυτά, με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται στην γραμμή της εκκίνησης για μια δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και όλο το 2022 που θα υπερκαλύψει την ύφεση του 8,2% του ΑΕΠ για το 2020. Η τουριστική περίοδος, ξεκίνησε από το Μάιο με πολύ περισσότερο θετικές προοπτικές από ότι το 2020, ωστόσο το ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος θα ήταν πολύ μεγάλη ζημία και πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει απώλειες 3,47%, με την Jumbo να είναι στο -2,85%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ και ΕΛΧΑ.

  Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει κέρδη 3,11%, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο +2,58%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Σαράντη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ