Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 13:54

  Στο "κόκκινο" όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

  Στο "κόκκινο" όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε όλο σχεδόν το μήκος του ταμπλό έχουν επεκταθεί οι πιέσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά να οδεύει πλέον προς τις 890 μονάδες, μετά από 15 συνεδριάσεις παραμονής πάνω από τις 900 μονάδες, όπου και επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,96% στις 894,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.168,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 566,09 μονάδες.

  Πιστό στο μοτίβο της παλίνδρομης κίνησης εντός του εύρους των 850-920 μονάδων το ΧΑ, μετά την αδυναμία υπέρβασης του ανώτατου ορίου αναδιπλώνεται πλέον κάτω από τις 900 μονάδες. Είναι το μοτίβο που ακολουθεί από τον Απρίλιο, κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2021 αύριο στο μέσον περίπου της συσσώρευσης αυτής. Και το ύψος των συναλλαγών δεν προμηνύουν κάποια αλλαγή προς ώρας στη στατιστική αυτή.

  Η παράδοση στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις

  Από τις 14 Απριλίου, όταν και ο γενικός δείκτης ανέκτησε τις 900 μονάδες μετά την πανδημία το εύρος στο οποίο "περιηγείται" είναι μεταξύ 927 (14/6) και 852 (21/5) μονάδων, στρώνοντας το έδαφος στους βραχυπρόθεσμους να επιχειρούν καθημερινά. Κι ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν την αγορά να προετοιμάζεται για το άλμα που θα σπάσει το ανώτατο εύρος της εξαετίας, η ίδια δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να αφήσει αυτήν την περίοδο πίσω της, την ώρα μάλιστα που οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί δείκτες καταρρίπτουν καθημερινά τα ιστορικά τους υψηλά.

  Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι σταδιακά η αγορά θα ενσωματώνει τις πλούσιες εξελίξεις που επιφυλάσσει ο Ιούλιος για την οικονομία. Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη,  είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης,  του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης, εντός Ιουλίου  θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν,  η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ,  που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,77%, με τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΧΑ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Eurobank και Σαράντης, με τον ΑΔΜΗΕ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, οριακά ανοδικά κινούνται οι Coca Cola και Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ