Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 11:06

  Δοκιμάζει και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Δοκιμάζει και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βρίσκεται επικίνδυνα στη ζώνη των 900 μονάδων κι ενώ οι συναλλαγές είναι περιορισμένες και επιλεκτικές, όπως διαφαίνεται και από τα επίπεδα των τζίρου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 901,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,34% στις 566,46 μονάδες.

  Από τα περίπου 30-40 εκατ. τεμάχια που διακινούνταν στην αγορά στις αρχές του Ιουνίου, ο όγκος έχει υποχωρήσει κάτω από τα 20 εκατ. τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους αγοραστές κυρίως να έχουν αφήσει τα ηνία των συναλλαγών στους πωλητές. Βέβαια και οι τελευταίοι δεν προχωρούν σε μεγάλες κινήσεις, εντούτοις ακόμη και μια εντολή μερικών χιλιάδων εντείνει την μεταβλητότητα σε μια αγορά που δυσκολεύεται να βρει το βάθος που θα προσελκύσει νέα κεφάλαια.

  Αναμονή ή διακοπές;

  Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά είναι εάν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τηρούν στάση αναμονής ή έχουν φύγει για… διακοπές. Η απάντηση πιθανότατα θα δοθεί μόλις ο γενικός δείκτης κινδυνεύσει να χάσει τις 900 μονάδες. Εάν υπάρξει παρέμβαση των αγοραστών για την υπεράσπιση των επιπέδων τότε το μήνυμα θα είναι θετικό, σε διαφορετική περίπτωση όμως η αγορά πιθανόν να έχει εισέλθει σε μια πλάγια κίνηση περιορισμένου εύρους που θα κρατήσει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

  Τεχνικά ο γενικός δείκτης πρέπει να κρατήσει τη στήριξη των 900 μονάδων, εάν δεν θέλει να διολισθήσει εκ νέου προς τις 880 μονάδες, ή στο χαμηλό των 850 μονάδων. Για να βγει από τη διακεκαυμένη ζώνη, θα πρέπει να διασπάσει τη συσσώρευση των 910 – 920 μονάδων, ώστε να ανοίξει το δρόμο προς τις 950 μονάδες. Καθοριστική θα είναι η πορεία και του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει τη στήριξη στις 550 μονάδες, με το αρνητικό βραχυπρόθεσμο σενάριο να αναιρείται με τη διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 600 μονάδων.

  Ο τραπεζικός δείκτης στέκεται εδώ και μέρες στην περιοχή των 580 με 565 μονάδων για να αφουγκραστεί τις πιθανές "επιπτώσεις" που μπορεί να έχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank μέσω της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς και του book building. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη λήξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους δίχως άλλα "αγκάθια".

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 1,27%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Λάμδα, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Titan, Aegean, ΕΧΑΕ και Εθνική να ακολουθούν με μικρή πτώση.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη 1,03%, με τις ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Σαράντης και ΟΛΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola, Jumbo και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ