Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 17:33

    Αναμονή και ουδετερότητα στο 4ήμερο για το Χρηματιστήριο

    Αναμονή και ουδετερότητα στο 4ήμερο για το Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τομπρα

    Μπορεί να δυσκολεύτηκε να αποκτήσει μια σαφή τάση αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο έκλεισε το τετραήμερο με μικρά κέρδη, τα οποία αν και ροκανίστηκαν από το σημερινό αρνητικό πρόσημο, έδωσαν το μήνυμα ότι οι 900 μονάδες αντέχουν ενόψει της ερχόμενης κρίσιμης εβδομάδας.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 907,76 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 903,36 μονάδων (-0,71%) και 909,30 μονάδων (-0,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17%, στις 2.195,46 μονάδες, ενώ στο -1,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.446,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 572,62 μονάδες.


    Το προσεκτικό trading στους τίτλους ήταν αυτό που επικράτησε αυτήν την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να μένει καθ' όλη τη διάρκειά της σε ένα στενό εύρος μεταξύ 905 και 915 μονάδων. Το αρνητικό όμως αυτού ήταν και ο διαρκώς μειούμενος τζίρος στο ταμπλό, ο οποίος θύμιζε συναλλαγές στην καρδιά του Αυγούστου και όχι περίοδο που και οι εισηγμένες έχουν δώσει το στίγμα τους με τις γενικές τους συνελεύσεις και οι μερισματικές αποδόσεις αρκετών εξ αυτών αποζημίωσαν τους "πιστούς" της Λ. Αθηνών.

    Ασκήσεις ισορροπίας

    Το πλατύσκαλο των 900 μονάδων στάθηκε ικανό να απορροφήσει τις ήπιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αύξησης του μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. To γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, οι οποίες μετά από αρκετό καιρό έπεσαν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, επίδοση που συναντάται στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου.

    Είναι αναμενόμενο μια αύξηση κεφαλαίου του μεγέθους των 800 εκατ. ευρώ να απαιτεί ρευστότητα που επηρεάζει την δυναμική της αγοράς, πόσο μάλλον όταν η αύξηση έρχεται μετά από σημαντικές εταιρικές πράξεις (Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ, Aegean Air 60 εκατ. ευρώ, Costamare 100 εκατ. ευρώ, Ομόλογο ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ, Motor Oil ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, ομόλογο Μυτιληναίος 500 εκατ. ευρώ, κ.λπ.) που όσο να ‘ναι τράβηξαν κάποια ρευστότητα από την καθημερινότητα του Χρηματιστηρίου. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από δεικτοβαρείς τίτλους που λειτούργησαν ανασταλτικά στην συνέχιση της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων.

    Από την άλλη πλευρά, η εβδομάδα κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν στο επιχειρηματικό πεδίο καθώς ανακοινώθηκαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και την μεταβίβαση των μετοχών της "Ελληνικό Α.Ε.", έργα με υψηλό ειδικό βάρος, προστιθέμενη αξία και βάθος στον χρόνο υλοποίησης.

    Τεχνική εικόνα

    Τεχνικά, επιστροφή στην βάση των 900 μονάδων συνοδεύτηκε από σβήσιμο των τζίρων και των διακυμάνσεων. Όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, υπήρξαν δε και συνεδριάσεις απόλυτα οριακές και ισορροπημένες ως προ το κλείσιμο των τιμών και το ισοζύγιο των κερδισμένων/χαμένων. Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα (899 μονάδες) έχοντας συγκλίνει ακολουθώντας μια οριζόντια κίνηση. Το ίδιο ισχύει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον των θεωρητικών τιμών τους, υποδηλώνοντας ουδετερότητα πηγαίνοντας σε οριζόντια κίνηση.

    Ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει μεταβάλει άποψη είναι ο MACD, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη σε θέση πώλησης, μια ένδειξη ωστόσο πολύ εύθραυστη αφού το σήμα ενεργοποιήθηκε πρακτικά από την αδρανή εικόνα της αγοράς. Συμπερασματικά βρισκόμαστε στο τέλειο σημείο ισορροπίας όπου οι δυνάμεις της αγοράς είναι απρόθυμες να κινηθούν προς την μία την άλλη κατεύθυνση, επομένως η πλάγια κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΜΚ της Alpha Bank, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

    Στο ταμπλό

    Στο ταμπλό τώρα, το -4,87% του ΟΤΕ δεν άφησε πολλά περιθώρια στην αγορά για το πρόσημο, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και από τις άνω του 1% απώλειες σε Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Titan και Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΛΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

    Στον αντίποδα, στο τελευταίο ημίωρο ο Μυτιληναίος έκανε ένα μίνι ράλι σταματώντας στο +3,88%, με την Jumbo και την Aegean να κλείνουν στο +2,80% και +2,48% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ