Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 11:03

  ΟΤΕ και Alpha Bank "κοκκινίζουν" το Χρηματιστήριο Αθηνών

  ΟΤΕ και Alpha Bank "κοκκινίζουν" το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται τις πιέσεις τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από την Alpha Bank, προσπαθώντας να εκδηλώσει τις άμυνες ώστε να μην δοκιμάσει τα επίπεδα των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,54% στις 904,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.185,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,79% στις 570,11 μονάδες.

  ΟΤΕ και Alpha Bank στο επίκεντρο

  Όπως αναμενόταν η μετοχή του ΟΤΕ ασκεί πιέσεις, με τη στάθμισή της, σήμερα στο ΧΑ, καθώς πλέον διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Το καθαρό μέρισμα ανέρχεται στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να υποχωρεί κάτω από τα 15 ευρώ σήμερα, από 15,51 ευρώ που έκλεισε χτες.

  Στο επίκεντρο και η μετοχή της Alpha Bank, καθώς σταδιακά διαμορφώνεται το πλαίσιο στο οποίο θα διενεργηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. H ανώτατη τιμή ανά νέα μετοχή που θα διατεθεί στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ορίστηκε στο 1,2 ευρώ, ενώ η Δημόσια Προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας που αρχίζει την 28η Ιουνίου 2021.

  Όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, μπορεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha Bank να έχει θέσει σε αδράνεια πολλά κεφάλαια στη Λ. Αθηνών, όμως μακροπρόθεσμα, όπως και άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Άλλωστε τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν τονίσει τη χαμηλή ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, καθώς τον Δεκέμβριο του 2020, οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 15,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 53% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

  Μάλιστα, η ΤτΕ προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια. Η ενίσχυση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές μέσω της περαιτέρω έκδοσης χρεογράφων χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bonds) θα αυξήσει την ικανότητα των τραπεζών να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) στα επόμενα χρόνια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 3,74% και 2,80% αντίστοιχα, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με -1,74% και -1,11% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Aegean, Coca Cola, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ, Λάμδα, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ να είναι χωρίς μεταβολή.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ