Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 14:07

  Trading σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο

  Trading σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε ένα εύρος σχεδόν πέντε μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους περισσότερους τίτλους του να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου, καθώς οι εντολές αποδίδονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 909,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.199,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,14% στις 576,66 μονάδες.

  Αναμονή

  Η σημερινή εικόνα της αγοράς δεν διαφέρει από το προηγούμενο διήμερο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εντός του εύρους των 905-914 μονάδων, με τον τζίρο μάλιστα να είναι σημαντικά χαμηλός. Ενδεικτικό του τελευταίου μάλιστα είναι και ότι χρειάστηκαν τρεις ώρες συνεδρίασης για τα 8 εκατ. τεμάχια του όγκου, την ώρα μάλιστα που τα 2,5 εκατ. έχουν διακινηθεί στην Alpha Bank.

  Η αναμονή που τηρεί η αγορά σαφώς έχει προβληματίσει τους εγχώριους αναλυτές που θεωρούν ότι η αντίδραση αυτή δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα κάλυψης, τόσο εξαιτίας του μεγέθους της όσο και εξαιτίας των προοπτικών που διανοίγονται με την εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης των προβληματικών δανείων. Έτσι, τροφοδοτούνται οι φόβοι το ΧΑ να έχει εισέλθει σε μια πολύμηνη πλάγια κίνηση, όπως αυτή που υπήρξε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2020.

  Τα υπόλοιπα μέτωπα στην αγορά βέβαια είναι αρκετά για να μπορέσει το ΧΑ να αποκτήσει έναν ρυθμό που να αποτυπώνει τις προθέσεις των χαρτοφυλακίων. Αυξήσεις κεφαλαίου, γενικές συνελεύσεις αλλά και αποκοπές μερισμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο και ενώ το ΧΑ φαίνεται να ξαναπερνά σε φάση rotation, η οποία θα επιβραβεύσει την ορθή ανάγνωση των εταιρικών θεμελιωδών.

  Έτσι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα παραπάνω, η ζώνη του 900 μονάδων θα πρέπει να κρατήσει, αν δεν θέλουμε να δούμε κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα στις 870 ή τις 850 μονάδες. Οι 930 μονάδες σε κάθε περίπτωση έχουν γίνει σημαντική αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δοκιμάσει ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα. Στον FTSE 25 η ζώνη των 2.160-2.170 μονάδων είναι σημαντική στήριξη, ενώ οι 2.225 και 2.260 είναι οι αντιστάσεις.  

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και ο Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες 1,56% και 1,03% αντίστοιχα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ και Eurobank να κινούνται πτωτικά.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο κερδίζει 1,12%, με τις ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Titan, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Λάμδα, Coca Cola, Jumbo και Σαράντης να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ