Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 13:47

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

  Μάχες και… ισοπαλία στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έχασε τα πρωινά του κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς όλο και πιο πολλοί τίτλοι περνούν σε αρνητικά εδάφη, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αδυναμία της αγοράς να "ξεκολλήσει" από τη ζώνη των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,07% στις 906,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.193,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,19% στις 570,76 μονάδες.

  Αν και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως και το +0,72%, οι αγοραστικές δυνάμεις εξαντλήθηκαν λίγο πριν από τα μισά, με αρκετούς τίτλους να δέχονται πιέσεις. Μάλιστα, αυτό που παρατηρείται είναι ότι αυτοί οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών είναι και αυτοί που κατάφεραν καλύτερες αποδόσεις την προηγούμενη πτωτική εβδομάδα του Χρηματιστηρίου. 

  Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε επιλεγμένους τίτλους

  Τα μέτωπα στην αγορά είναι αρκετά για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να αποκτήσει ένα ρυθμό που να αποτυπώνει τις προθέσεις των χαρτοφυλακίων. Αυξήσεις κεφαλαίου, γενικές συνελεύσεις αλλά και αποκοπές μερισμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο, με την αγορά να προτιμά το stock picking από την ακολουθία της τάσης, έως ότου μάλιστα ξεκαθαρίσει και το τοπίο τόσο στον τουρισμό όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης και να μπορέσουν τα χαρτοφυλάκια να προσθέσουν περισσότερο "κίνδυνο" στις επιλογές τους.

  Πάντως, όπως επισημαίνεται και από τους εγχώριους αναλυτές, οι διορθώσεις τίτλων δίνουν την απαραίτητη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια, ώστε να διατηρήσουν τα επίπεδα έως ότου υπάρξει αυτό το ξέφωτο. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύκλος μιας υγιούς ανοδικής αγοράς, η οποία εν ευθέτω χρόνω μπορεί να δώσει αξιόλογα κέρδη σε τίτλους που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη.

  Όπως μάλιστα συστήνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, οι επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την "τυφλή επιλογή" τίτλων και ενώ το Χρηματιστήριο φαίνεται να ξαναπερνά σε φάση rotation, η οποία θα επιβραβεύσει την ορθή ανάγνωση των εταιρικών θεμελιωδών. Αν όμως οι πωλητές οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από το "μαξιλαράκι ασφαλείας" των 880-890 μονάδων, θα επιβεβαιωθεί το σενάριο του πολλαπλού top στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το Χρηματιστήριο έχει "ταβανιάσει" τα τελευταία χρόνια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean κρατά τα κέρδη της στο +4,96%, με τη Coca Cola να βοηθά την αγορά με το +2,03% που καταγράφει. Στο +1,18% η Τέρνα Ενεργειακή και στο +1,03% ο ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, τα ΕΛΧΑ, η Jumbo, Ο Μυτιληναίος, η Πειραιώς, η Motor Oil και η Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ