Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 11:14

  "Αδύναμο" το Χρηματιστήριο Αθηνών παλεύει στις 910 μονάδες

  "Αδύναμο" το Χρηματιστήριο Αθηνών παλεύει στις 910 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:55

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 910 μονάδων, οι πιέσεις, ιδίως στη μετοχή της Alpha Bank, επεκτείνονται σταδιακά, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο το εγχείρημα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 910,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.206,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,46% στις 573,23 μονάδες.

  Η επιλεκτικότητα στην αγορά παραμένει, με τους αγοραστές να εντοπίζονται σε μη τραπεζικές μετοχές που τρέχουν αυτήν την περίοδο τη διανομή μερισμάτων, ενώ εκείνες που βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα. Το σκηνικό της πλάγιας κίνησης επομένως συντηρείται, με τις διακυμάνσεις του γενικού δείκτη να παραμένουν εντός 900 – 925 μονάδων.

  Ελλείψει καταλυτών, το βλέμμα στο εξωτερικό

  Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αναμένοντας τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό επίπεδο. Αν και μερικά στοιχεία υπάρχουν ώστε να βοηθήσουν στην τοποθέτηση αρκετών χαρτοφυλακίων, η αναμονή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις βραχυπρόθεσμες στρατηγικές, με ένα ήπιο trading με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

  Έτσι ο τόνος "διανθίζεται" και από το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά μάλιστα σήμερα που είναι γνωστές και οι αποφάσεις, αλλά και επισημάνσεις, από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve. Προς το παρόν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί το βασικά επιτόκια της αμετάβλητα, στο εύρος 0% έως 0,25%, αλλά εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% -μία εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψή της τον Μάρτιο, οπότε τοποθετούσε τον πήχη στο 2,4%.

  Η ανακοίνωση της Fed προκάλεσε χτες ένα κύμα πωλήσεων στη Wall Street, στέλνοντας του δείκτες έως και 1% χαμηλότερα, ωστόσο αργότερα η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της, καθώς "άκουσε” πιο θετικά λόγια από το στόμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της σύσφιξης. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει πολύ πριν προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να τρομάξει τους επενδυτές και να πλήξει τις χρηματοοικονομικές αγορές (αποτρέποντας μια αρνητική αντίδραση, φαινόμενο γνωστό και ως "taper tantrum”, όπως συνέβη όταν σύσφιξε την πολιτική της μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008).

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,49%, αν και νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο -5,33%, με τη Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με -1,27% και -1,38% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola, Φουρλής, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

  Στον αντίποδα, Λάμδα, Aegean και Μυτιληναίος προσπαθούν να στηρίξουν την αγορά με κέρδη άνω του 1%, με τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Eurobank να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ