Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 17:29

  Λύγισε στο τέλος το Χρηματιστήριο, αλλά κράτησε τις 920 μονάδες

  Λύγισε στο τέλος το Χρηματιστήριο, αλλά κράτησε τις 920 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τελικά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, και ειδικά στις τράπεζες, επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κοντά στα χαμηλά της ημέρας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 920,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 917,71 μονάδων (-0,93%) και 927,56 μονάδων (+0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89%, στις 2.234 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.433,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,85% στις 588,22 μονάδες.

  Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, που άρχισαν στην Alpha Bank, επεκτάθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στις υπόλοιπες μετοχές, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν τον κλαδικό δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Την ίδια ώρα, και η μετοχή του Ελλάκτωρα αποδείχθηκε μεγάλο βαρίδι, μετά από ένα ισχυρό ράλι ανόδου που οδήγησε μέχρι χτες σε κέρδη σχεδόν 20%.

  Και στις δύο περιπτώσεις, τα κέρδη που κατέγραφαν αρκετά χαρτοφυλάκια από την ανάκαμψη που άρχισε στις 21 Μαΐου ήταν αρκούντως ελκυστικά, ενώ η αγορά έδειχνε σημάδια κόπωσης. Πυροδοτήθηκε επομένως ένα κύμα κατοχύρωσης κερδών, συμπαρασύροντας τους τίτλους στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

  Σημάδια ανάκαμψης και Fed

  Το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί στην αγορά είναι εάν μια πιθανή απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Federal Reserve, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς τίτλων, και κατ’ επέκταση στήριξης της οικονομίας, επηρεάσει και τη μικρή ελληνική αγορά. Προς ώρας, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποχρεώσουν την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων. Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, καθώς θα αυξηθεί το κόστος χρήματος σε μια περίοδο που οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

  Και αυτό θα συμβεί την ώρα που υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου είναι οριακά αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, μετά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον περασμένο μήνα. Βελτίωση παρατηρείται και στη βιομηχανική παραγωγή κατά 4,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ενώ σημειώθηκε επίσης άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 25,3% τον Μάρτιο.

  Εάν αυτά τα στοιχεία προμηνύουν σταδιακή επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, θα το δείξει η επόμενη αλληλουχία, ωστόσο αυτό που τονίζεται ένθεν και ένθεν από τους αναλυτές, είναι ότι η αγορά χρειάζεται τα καλά νέα πέραν του μετώπου του τουρισμού, ώστε να μπορέσει να προεξοφλήσει καλύτερα το μομέντουμ της ανάκαμψης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας έκλεισε με απώλειες 8,05%, με την Πειραιώς να χάνει 3,47% και τις Εθνική, Alpha Bank, Aegean και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Titan, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Σαράντης, με τον ΟΛΠ να κλείνει αμετάβλητος. Στον αντίποδα, Φουρλής και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη 1,37% και 1,16% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Eurobank, Motor Oil, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ